Nya skarvklagomål får Trosa att söka om skyddsjakt – igen

De boende i radhusen bredvid Näktergalslunden är inte glada över att skarven sprider sig från Snöholmen inåt land. "Det känns hotfullt när de sitter ovanför våra garage", säger Göran Hammarlund. Trots att kommunen tidigare gett upp om skyddsjakt kommer de nu skicka in ännu en ansökan.

Enligt Göran Hammarlund förstör skarven näktergalens häckningsmöjligheter i Näktergalslunden.

Enligt Göran Hammarlund förstör skarven näktergalens häckningsmöjligheter i Näktergalslunden.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2019-04-16 05:55

Tidigare i våras skrev Södermanlands Nyheter om hur skarven flyttat från Snöholmen, som arten tagit över sedan några år tillbaka, och börjat röra sig inåt land. Näktergalslunden mellan Strandvägen och Kustvägen verkar vara det ställe de valt ut. Näktergalslunden är en så kallad nyckelbiotop, ett område med höga naturvärden där det kan finnas hotade arter.

De boende i radhusen bredvid, vid Strandvägen och Rodervägen, har sett hur skarvarna tar sig närmre.

– Det är mycket, mycket värre i år. När man går ut på morgonen sitter de ovanför våra garage och skriker på en. Så flyger de till Näktergalslunden och knipsar björkpinnar och flyger ut till Snöholmen. De tar död på alla björkar som finns, säger Göran Hammarlund.

Till vardags är Hammarlund politiker, men det är inte som sådan han agerar i den här frågan. Som ordförande för samfällighetsföreningen, som består av de 54 radhusen, står han bakom en skrivelse till Trosa kommun och länsstyrelsen där de kräver åtgärder.

– Det är så tråkigt. Näktergalslunden har varit så fin, men nu förstör de häckningsmöjligheterna för näktergalen där. Och dessutom är de så nära inpå oss boende här. Om de känner sig hotade är ju deras sätt att attackera att bajsa på folk, och det är ju inte så trevligt.

Är det någon i samfälligheten som blivit utsatt?

– Nej, inte på så sätt. Men när jag varit ute och gått förbi träd med skarvar i sig har de skrikit på mig. De är ganska stora fåglar, så det är lite obehagligt.

Göran Hammarlund tycker det är obegripligt att Trosa kommun inte fått gehör.

– Varför får man utökad skyddsjakt i Stockholms län, i Kalmar, i Uppland? Är Trosas kust sämre än alla andra kuster?

Tidigare i våras lät kommunen meddela att man gett upp. I år skulle de inte skicka in någon ny ansökan om skyddsjakt och äggprickning till länsstyrelsen, eftersom det var som "att stånga sig blodig". Så sade Ulf Hagstedt, teknisk chef i Trosa kommun, i en artikel i SN den 7 mars.

Men nu har de ändrat sig.

– När vi fick avslag sist kändes det som vi nått vägs ände. Men nu har vi sett att andra kommuner fått sina ansökningar beviljade för att hantera skarvproblemet. Dessutom har vi under våren fått in extra mycket klagomål. Så vi kommer ansöka om någon form av åtgärd. Vi hoppas de andra domarna kan ge ny vägledning, säger Hagstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om