De gamla brandbilarna från 1999 hade enbart rullat 4 000 mil när de byttes ut mot två nya stora brandbilar i Trosa redan för två år sedan. Lastbilar kan köras 150 000 mil innan de byts ut, menar Robert Bergström, en av sex deltidsbrandmän vid Sörmlandskustens räddningstjänst i Trosa, som har beredskap en vecka i taget.
Scania står för chassit och Sala Brand står för resten på de nya brandbilarna som kostar 3 miljoner kronor vardera. Förra året inföskaffade Räddningstjänsten även en FIP-bil, en slags första- insats-personbil, som är den bil som rullar in först på plan vid utryckning. Det har inneburit ett nytt sätt att jobba på.
– Vi kan på så sätt snabbt bedöma läget på plats och eventuellt blåsa av större utryckningar eller tvärtom. På så sätt används resurserna bättre, berättar Rolf Olsson, brandman vid Räddningstjänsten i Trosa.
De två äldre brandbilarna har rullat vidare. Tankbilen är hos brandvärnet i Tystberga och den andra fungerar som reservbil åt räddningstjänsten Sörmlandskusten. När övriga bilar ska besiktigas eller få service fungerar den som extrabil helt enkelt.
– De nya bilarna har en större verktygslåda. Vi har bland annat ett utvecklat släcksystem med förhöjt lågtryck i slangarna. Det är en säkrare arbetsmiljö för oss att slippa dra, lyfta och klättra mer än vanligt.
När det gäller datoriseringen i bilarna så finns naturligtvis en reservplan vid datahaveri eller liknande. Det går alltid att dra ut stegar, koppla slangar och slå på kompressorn manuellt.
– Säkerheten går alltid i första hand. Visserligen är brandbilarna två år gamla men de har ju inte rullat många mil så i praktiken är de splitternya, konstaterar Rikard Antman, platschef Trosa.