Det startades över nio företag per tusen invånare i Trosa 2021. Det är mest i Sörmland och troligen en bra placering i hela Sverige.
– Vi har blivit fler invånare och när man flyttar hit med sin familj ser många kanske möjligheten att förverkliga en affärsidé eller dröm som man burit med sig länge, säger kommunens näringslivschef Jonas Ivervall.
När han började på posten, för runt tio år sedan, etablerades runt 65 nya företag årligen. Fram till 2015 följde ökningen av antalet nya företag kommunens invånarantal.
– Sedan har vi legat ganska stabilt på runt 85 om året trots att invånarna har blivit fler. Men därefter ökade befolkningen mer än företagandet, säger Jonas Ivervall.
Men 2020 började siffrorna öka rejält och under 2021 startades 132 nya företag i kommunen, enligt statistik från Bolagsverket.
– Eftersom det var några år som befolkningen ökade men företagandet inte riktigt hann med kan det även vara så att vi ser en eftersläpningseffekt, säger Jonas Ivervall som även tror att den lokala efterfrågan av produkter och tjänster ökat under pandemin.
Även om väldigt många av de nya företagen har en bra överlevnadsgrad så avvecklas det samtidigt företag varje år.
– Det faktiska nettotillskottet ligger runt 50–60 företag om året.
Att kommunens befolkning växer kan även påverka vilken typ av företag som startar.
– Nu ser vi att det blir vanligare med företagsnära tjänster och konsulter. Medan det traditionellt har varit mest nya företag inom bygg, besöksnäring eller vård och omsorg.
Den utvecklingen tror Jonas Ivervall handlar om att möjligheterna till distansarbete har ökat under de senaste åren.
– Det tror jag handlar mycket om att man sett nya möjligheter när man arbetat hemifrån. Att man faktiskt skulle kunna vara egen och använda sin kompetens.
Att Trosa är en kommun med många företag från början kan också en vara bidragande orsak till att fler företag startas.
Enligt Jonas Ivervall arbetar runt 15 procent av kommunens vuxna befolkning som egenföretagare, och ännu fler är delägare.
– Om man går runt i Trosa är nästan var fjärde vuxen engagerad som VD, företagsägare eller grundare. När man umgås med många företagare och har man många som man kan fråga om råd är det lättare att våga starta eget själv, säger han.