Oenighet i Trosa om hur invasiva jättelokan bekämpas

Den invasiva växten jätteloka är vanlig i Sörmland, och växer den på din tomt är du skyldig att ta bort den. Men i Trosa upplever boende att kommunen inte tar ansvar för lokorna på sin egen mark.

Charlotte Kåge Holmqvist och hennes grannar i området där jättelokor har brett ut sig. Hon menar att kommunen inte tar bekämpningen av den invasiva växten på allvar.

Charlotte Kåge Holmqvist och hennes grannar i området där jättelokor har brett ut sig. Hon menar att kommunen inte tar bekämpningen av den invasiva växten på allvar.

Foto: Hugo Bernhard/Privat

Trosa2024-07-16 04:43

Nyheten i korthet

  • Invånare i Trosa kritiserar kommunens hantering av den invasiva växten jätteloka som växer på kommunal mark.
  • Kommunen kapar växterna, vilket är en tillfällig lösning enligt experter, istället för att gräva upp dem vilket skulle utrota dem permanent.
  • På kort sikt är det billigare att hugga ner dem, men eftersom lokorna då kommer tillbaka varje år kan det bli dyrare på lång sikt.

Jättelokan hör ursprungligen inte hemma i Sverige. Den importerades hit runt sekelskiftet, när det blev trendigt att ha jättelokor i trädgården.

Idag är jättelokan djupt impopulär bland människor. Den klassas som en invasiv art, eftersom den konkurrerar ut andra arter.

Dessutom är jättelokan farlig. Kontakt med vätskan inuti stjälken kan ge allvarliga skador på huden, om huden exponeras för solljus.

undefined
Så här kan jättelokor som har fått växa fritt se ut i augusti.
undefined
En av lokorna i Vagnhärad. Så här ser växten ut innan själva blomman har slagit ut – men saften är lika farlig som hos en fullvuxen loka.

En av många platser i Sörmland där lokan växer är längs tågrälsen utanför Vagnhärad. Boende i området har försökt få kommunen att komma och ta hand om de lokor som växer på kommunal mark, men intresset har varit svalt, menar de.

– De var här förra året, efter att vi hade ringt en massa gånger. Men de bara kapade stjälkarna, och lät allt ligga kvar. Det är ju precis så man inte ska göra, för då kommer de växa upp igen direkt, säger Charlotte Kåge Holmqvist, som bor i närheten av lokans ockupationsområde.

Hon menar att de gång på gång har kontaktat kommunen för att de ska komma och gräva upp jättelokorna innan de slår ut och förökar sig.

undefined
I Vagnhärad har de boende själva satt upp en varningsskylt för lokorna som växer på kommunens mark.

Kommunens parkingenjör, Maria Johansson, är ansvarig för arbetet mot de invasiva arter på kommunal mark. Hon känner till platsen och att metoden som använts har varit att hugga ner lokorna, snarare än att gräva upp dem.

– Ja, just där har vi varit varje år på uppföljning. Och det är den metoden vi använder, att hugga ner dem. Naturvårdsverket har den metoden i sina rekommendationer, svarar hon på kritiken från de boende.

Så vilket sätt att bekämpa lokorna är egentligen det effektivaste? Johan Linnander, Naturvårdsverkets expert, försöker förklara det som visar sig vara ganska snårigt.

– Om man pratar om mekaniska metoderna, det vill säga de icke-kemiska, så är det antingen att gå ner under jorden och ta upp dem, eller att ovan jord hugga av dem. Skillnaden är att det första, att gräva upp dem, utrotar lokorna. Att hugga av dem begränsar tillväxten, men det får ju bara temporär effekt.

undefined
Johan Linnander på Natuvårdsverket är expert på invasiva växter.

Det hela är till syvende och sist en kostnadsfråga, tycks det. Det tar helt enkelt mer tid och kostar mer pengar att utrota lokorna genom att gräva upp dem, än att hugga av dem och temporärt begränsa dem.

– På lång sikt blir det dyrare, att hugga ner. För det måste du göra flera gånger per år om du ska ha effekt, och sen kommer de ju komma tillbaka nästa år, säger Johan Linnander.

Jättelokan

Heracleum mantegazzianum, på engelska Giant hogweed, på svenska jätteloka, är en invasiv växtart.

Ursprungligen från Västra Kaukasus i dagens Ryssland, kom jättelokan till Sverige vid sekelskiftet, när det blev en trendig växt att ha i överklassens trädgårdar.

En fullvuxen jätteloka kan bli upp till sex meter hög, men växer vanligtvis till mellan två och fyra meter. Stjälken kan bli tio centimeter tjock, och blomstället runt två meter stort.

Jättelokan är inte bara stor, hårig och invasiv – den är också farlig för människor och djur. Specifikt är det saven, vätskan som finns inne i stjälken, som är skadlig om man får den på huden. 

Om man fått vätskan på huden och exponeras för solljus kan det ge allvarliga brännskador.

Har du jätteloka i trädgården är du skyldig att ta bort den. Det effektivaste sättet för att bli av med dem är att gräva upp hela växten med rötterna, och sen noga paketera den i plastpåsar. Viktigt är att ha skyddsutrustning så att ingen hud kan komma i kontakt med lokan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!