Nästan överallt på jorden växer gräs som är en av världens viktigaste livsmedel. Miljö- och naturkonsulterna Hasse Rydberg och Janne Elmhag kan det mesta om gräs.
– Ris, vete och majs ingår i gräsfamiljen och räknas nog som ett av världens viktigaste livsmedel. Men det är bara en detalj. Gräs är ju så vackert och fascinerande. Dessutom har den en stor ekologisk betydelse.
Ett tjugotal gräs- och stråentusiaster har samlats vid Långmaren i Nynäs naturreservat för att delta i en tredagarskurs om gräs. Det handlar inte om framodlade prydnadsgräs i rabatter utan om de 400 olika grässorter som finns i Sverige varav 200 kan hittas i Sörmland. Alla är på plats för att lära sig att läsa av naturen mer.
Långmarens marker är ett perfekt ställe att botanisera på. Eftersom markerna inte konstgödslats så finns där flera ovanliga växter, som förr var karakteristiska för jordbrukslandskapen. Fjärilar och andra insekter dras även till platsen på grund av alla örter och gräs som växer där.
Några kursdeltagare betalar ur egen ficka medan andra får utbildning via jobbet, som Mari Nilsson och Gundula Kolb, miljökonsulter på Sweco.
– Det är ren kompetensutveckling eftersom vi sysslar med kunskapsinhämtning. När vi ska inventera markområden så är det bra att ha ökat artkunskapsbasen för att avgöra vad som är fina betesmarker. En mosaikbit i ett stort bygge,helt enkelt.
Vissa grässorter planteras som exempelvis rödsvinger längs nyasfalterade vägar. Andra är hotade på olika sätt.
– I Roslagen finns en liten fridlyst grässort som enbart växer på en tuva just där. Tofsäxing är namnet på den hotade arten som kom hit från Östeuropa. Slängs en presenning över den så utrotas den i ett nafs.
Varför finns det benämningar som ogräs?
– Det har med det tyska ordet unkraut att göra- ont krut förgås ej. Men det har ingenting med gräs att göra. Svenska blomnamn förvirrar ibland, som nattviol som egentligen är en orkidé. Detsamma med ogräs, menar Hasse Rydberg.