Intresset ökar för lokal odling

Trädgårdsmästaren Hanna Hofman-Bang har märkt av ett ökat intresse för lokal odling. Allt fler vill ha hennes hjälp att komma igång med sin egen odling.

Många av trädgårdsmästaren Hanna Hofman-Bangs kunder är privatpersoner som inte har odlat något förut.

Många av trädgårdsmästaren Hanna Hofman-Bangs kunder är privatpersoner som inte har odlat något förut.

Foto: Pressbild

Trosa2022-05-13 20:05

– Det har ökat mer och mer de senaste åren. Dels odlar jag själv, men jag hjälper även främst privatpersoner. När pandemin kom upplevde jag ett ökat engagemang för trädgård och framförallt för ätbart. I år tänker folk ännu mer på det med allt som händer i världen, säger Hanna Hofman-Bang. 

Hannas företag heter Ekobang. Hon ritar och anlägger trädgårdar, erbjuder rådgivning och utför även en del skötsel. 

– Jag är en del av företaget Alma Gro som bygger växthus i trä, säger hon. 

Många kunder är privatpersoner som inte har odlat något förut. 

– Då undrar de vad som är enkelt att börja med. Många kanske börjar med pallkragar hemma och frågar vad de kan ha i dem. Vad blir det mycket av? Hur mycket mat kan jag få om jag odlar ärtor, bönor eller en pumpa? 

Hanna menar att kunderna har blivit mer öppna för att ta in ätbart i sina trädgårdar. 

– Man använder bärbuskar som en prydnadsbuske. När man designar sin trädgård tar man in ett äppelträd istället för något annat träd bara för att det är snyggt. 

Hon tycker själv att det är både roligt och viktigt att ha en trädgård där man kan äta saker. 

– Jag försöker alltid att förmedla till mina kunder glädjen i att gå ut och plocka någonting eller att äta sina egna äpplen eller sina egna vinbär eller sin egen potatis.

Kunderna är ofta vanliga villaägare i Trosa. 

– När vi flyttade hit för tre år sedan visste jag inte att det är en väldigt trädgårdsälskande kommun, men det är det verkligen för att jag jobbar nästan uteslutande inom kommunen. 

undefined
Ekobang är en del av företaget Alma Gro som bygger växthus i trä.

Hanna är utbildad trädgårdsmästare i odling och ekologi. Hon har bland annat varit med och startat upp köksträdgården till Ulriksdals Wärdshus. För tre och ett halvt år sedan valde hon och hennes familj att lämna storstadslivet i Stockholm för ett liv på landet. De bor nu i Vackebol i Västerljung utanför Trosa.

– Det som jag brinner mest för är odling, men det är mest för husbehov. Jag håller ganska mycket kurser hemma hos mig om odling och trädgård. 

– Min trädgård är familjens skafferi så att vi odlar det vi äter i stor utsträckning. Vi är inte 100 procent självförsörjande, men vi odlar de mesta grönsakerna som vi äter. Sedan odlar jag också ganska mycket blommor. Dels för att jag håller mycket kurser i att binda kransar och buketter och sånt och sedan för att öka den biologiska mångfalden i odlingen av trädgården. 

Hanna vill gärna avdramatisera odlandet. 

– Många som jag möter är nästan rädda för trädgård och tycker att det känns stort och svårt. Det finns så många regler och måsten. Men det är ju inte så svårt många gånger när det kommer till odling utan det är bara att våga prova. Du kan till exempel ta en pallkrage och så lite frön och se vad som kommer upp. 

Hon tipsar även om hur man kan anlägga en odlingsyta på sin gräsmatta utan att gräva så mycket. 

– Då brukar jag skära en kant med en spade runt den ytan som jag vill ha som odlingsyta. Sedan lägger man kartonger eller tidningar direkt på gräsmattan. Ovanpå tidningarna lägger man det man har i trädgården, det kan vara löv, gräsklipp, små pinnar, kompostjord eller kanske djurgödsel om man bor så till att man har tillgång till det. Överst brukar jag toppa med jord. Du kan i princip börja odla på en gång i den där jordbädden. På ett år har allting blivit jord, även kartongen. 

– Jag tycker om att gräva, men jag har gått över till det här sättet mer och mer för att det spar mycket tid och kraft. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!