Som tidningen rapporterade nyligen har flera stölder av båtmotorer och delar anmälts i Trosa den senaste tiden. En av de drabbade är Ola Andersson.
– Vi har varit med om flera stölder under årens lopp. Man blir less, konstaterar han.
Efter flera stölder och inbrott de senaste fem åren bytte han till en båtplats i ån, en plats som kändes tryggare eftersom det är mer folk som går förbi. Nyligen köpte han dock en större båt som inte gick in under broarna, och bytte då till en av kommunens båtplatser vid Västra stadsfjärden.
Det tog en vecka efter bytet, sedan stals både drevhus och propeller från motorn.
– Det känns lite som en neverending story, säger Ola Andersson uppgivet.
Trots försäkringar kostar varje stöld uppåt 7 000 kronor i självrisk och värdeminskning, menar han.
Efter den senaste stölden fick Ola Andersson nog. Han författade ett brev till Trosa kommun, där han bland annat föreslår gemensamma nattvandringar i hamnområdet.
– Jag läste nyligen en insändare i er tidning om hur kameraövervakat Trosa har blivit, och att den personliga integriteten är hotad. Jag har precis motsatt uppfattning. Jag känner mig kränkt på så vis att de snor våra grejer, säger Ola Andersson.
Kommunens kultur- och föreningschef Sara Fältskog Eldros har läst och svarat på brevet.
– Det är konstruktiva förslag. Jag förstår verkligen frustrationen. Det verkar ha varit en besvärlig sommar med fler stölder än tidigare, det är otroligt beklagligt.
På privata båtklubbar är det mer eller mindre standard att man som medlem förväntas sitta nattvakt. Men bland hyresgästerna till Trosa kommuns omkring 700 båtplatser är det många som bor på andra orter, vilket gör det svårt att få till något slags obligatoriskt engagemang, enligt Sara Fältskog Eldros.
– Det var inte så länge sedan vi hade ett privat initiativ till båtsamverkan från en annan hyresgäst. Tyvärr blev det inget av det då det var väldigt få som var intresserade av att medverka. Med tanke på årets utveckling är det kanske värt att ta upp frågan på nytt, säger hon och fortsätter:
– Vi kan inte samordna något, det är helt nödvändigt att det är ett privat initiativ som kommunen och polisen kan stötta.
Ola Andersson är hoppfull.
– Jag tror att det finns ett större engagemang. Säg att det är 50 dagar att dela på. Är vi 100 personer som delar på det så blir det inte så farligt, säger han.