Omöjlig ekvation för Trobo

Slopade behovskriterier för att få bostad har inte minskat Trobos bostadskö. Hyresgästföreningen är kritisk till hur kommunen behandlar det kommunala bostadsbolaget.

TROSA2016-04-03 17:00

Behovskriterierna för att få en bostad i Trosa togs bort 2014, vilket innebär att det numera endast är kötid som gäller. Det enda undantag som ges är när socialförvaltningen har behov av akut lägenhetskontrakt, berättar Lennart Ekerbring, vd för Trobo.

– Att det numera enbart är kötid som gäller har förenklat hanteringen för oss på Trobo, rent arbetsmässigt.

Men frågan är om det hjälper de bostadssökande. Fortfarande står cirka 900 människor i kö för en lägenhet i Trosa så kön har inte minskat sedan kriterierna ändrades. Hyresgästerna i Trobo har dessutom fått en hyreshöjning på 0,5 procent som infördes vid årets början. Varje månad utannonseras ett fåtal lediga lägenheter. Men beroende på område, hyra och lägenhetsstorlek så varierar det hur många som är intresserade av att hyra bostaden, berättar Lennart Ekerbring.

– Det brukar vara 20-50 intresserade. Framför allt unga som vill hyra sin första bostad.

Från Hyresgästföreningens håll är man kritisk till förändringar i köordningssystemet. Tomas Bergh, verksamhetsledare Sörmland:

– När man tar bort särskilda behov så innebär det att det blir ännu svårare för dem som befinner sig långt från bostadsmarknaden att få bostad.

Bostadsbristen kombinerat med att kommunen säljer ut allmännyttan är en ekvation som inte heller leder framåt, hävdar Tomas Bergh.

– Den privata marknaden som tar över har inga krav på sig att tillhandahålla bostäder till alla. Men allmännyttan ska enligt lagen ta ett särskilt ansvar för bostadsförsörjningen i kommunen.

Dessutom kan man vara kritisk mot hur kommunen behandlar det kommunala bostadsbolaget, menar Hyresgästföreningens representant. Försäljningen av 400 lägenheter till HSB finansierar nyproduktionen inom bolaget istället för att skattemedel skjuts till.

– Man bygger nytt, vilket bland annat lett till högst hyror i hela landet, men den ekonomiska belastningen blir enorm för Trobo. Nybygge är inte lika lönsamt de första åren.

Tomas Bergh tror att det är tveksamt att bolaget klarar mer nyproduktion och flaggar för ett Moment 22.

– Om man inte bygger ökar bostadsbristen och det blir ännu svårare att få bostad. Men om Trobo bygger nytt finns det även risk att bolaget går under utan tillskott från ägaren, varnar Tomas Bergh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om