Oskar lider fortfarande av sviterna: "Kan aldrig förlåta"

Arbetsmiljöverket polisanmäler Vitalisskolan för arbetsmiljöbrott efter olyckan där då 8-årige Oskar fick en massiv stålkula i skallen så att den sprack.
– Jättebra att det görs en utredning, säger skolans rektor Katarina Johansson.

Oskar och hans mamma Linda Fager fick byta till ambulanshelikopter i Järna. I Uppsala mötte ett traumateam.

Oskar och hans mamma Linda Fager fick byta till ambulanshelikopter i Järna. I Uppsala mötte ett traumateam.

Foto: Privat

Trosa2024-11-28 10:12

Nyheten i korthet

  • Vitalisskolan polisanmäls av Arbetsmiljöverket för arbetsmiljöbrott efter en olycka där en 8-årig pojke, Oskar, träffades av en stålkula i huvudet när han var ute och lekte på fritids.
  • Oskar, nu 9 år, är neurologiskt återställd men lider fortfarande av sviterna från olyckan, inklusive koncentrationssvårigheter och hjärntrötthet.
  • Skolans rektor, Katarina Johansson, välkomnar utredningen och betonar vikten av att förhindra framtida olyckor. Straffet för arbetsmiljöbrott kan vara allt från böter till fängelse i upp till sex år.

Olyckan skedde utomhus i våras. Oskars mamma Linda Fager fick larm om att Oskar träffats av en stålkula under en annan klass idrottslektion där de skulle stöta kula. Enligt den information hon fick på plats lekte Oskar bakom en sarg intill där lektionen pågick. Precis när en elev stötte iväg kulan stack han upp huvudet över kanten och träffades ovanför örat.

undefined
Oskar fick en massiv skallfraktur och tryck på hjärnan efter att stålkulan träffat hans huvud.

Skallen sprack och läget var mycket kritiskt. En ambulanshelikopter med en läkare och en narkosläkare ombord mötte upp ambulansen och lastade om pojken i Järna för att ta honom till Akademiska sjukhuset i Uppsala så snabbt som möjligt.

– Det får aldrig hända igen, sa hans mamma Linda Fager efter olyckan och idag är hon lättad över att även Arbetsmarknadsverket polisanmält skolan.

– Det har vi också gjort, men polisen ville avvakta Arbetsmiljöverkets utredning. För att komma vidare måste man acceptera att det har hänt men jag kommer aldrig kunna förlåta. Det finns idrottsplaner, man bedriver inte sådan här verksamhet på en skolgård där det finns lekande barn intill. Det är oförlåtligt.

undefined
Olyckan skedde intill Vitalisskolans så kallade qulanplan som har en låg sarg runt om.

Familjen har haft en tuff tid efter olyckan och även om Oskar, 9, idag är neurologiskt återställd lider han fortfarande av sviterna.

– Han har ännu svårare att koncentrera sig och har hjärntrötthet. Det var ju ett trauma. När man klappar honom på huvudet känner man det här, det är som knölar. Det kommer det alltid att vara. Och han har ingen känsel på vissa ställen på huvudet.

Men nu har han i alla fall fått göra en sak som gjort honom riktigt glad:

– Håret har växt ut så att han äntligen har fått klippa sig så som han ville ha det. Han har ju varit skallig efter operationen då de lyfte på skallbenet.

Arbetsmiljöverket har utrett olyckan och åtalsanmält skolan för misstanke om arbetsmiljöbrott.

Vitalisskolans rektor Katarina Johansson är positiv till en polisutredning.

undefined
Vitalisskolans rektor Katarina Johansson fick höra om polisanmälan på radionyheterna på torsdagmorgonen. "Det känns egendomligt att Arbetsmiljöverket inte meddelat oss direkt."

– Det är fruktansvärt när barn kommer till skada och det var en otroligt olycklig olycka. Det är bra att det görs en granskning; har vi gjort något fel, vad kan vi i så fall göra annorlunda för att det inte ska hända igen? Vi har ett jättebra system som gör att vi kan förebygga olyckor framåt.

Straffskalan vid en fällande dom för arbetsmiljöbrott går från böter till fängelse i upp till sex år, beroende på vad brottet gäller och hur omständigheterna har sett ut.

– Som rektor är jag ansvarig för all verksamhet men jag är inte personligen orolig. Viktigast är att barnet är återställd.

Karta: Vitalisskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!