Handlingsprogrammet är utarbetat tillsammans med räddningstjänsten och ska gälla från 2016 och fyra år framöver.
– Grundinriktningen är densamma som i förra fyraårsplanen, men vissa saker har tillkommit på grund av samhällsutvecklingen, säger Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef i Trosa kommun.
Handlingsprogrammet består av tre delar och berör det interna arbetet i kommunens lokaler, olyckor och krisberedskap. Den handlar mycket om att förebygga farliga situationer genom riskbedömning och omvärldsanalys. Aktuella ämnen som är nya för denna plan är vad tillkomsten av Ostlänken och provisoriska flyktingboenden kan innebära ur säkerhetssynpunkt. Redan i dag har Trosa höga medianvärden på utryckningstiden till Vagnhärad, vilket beror på att räddningstjänsten ligger vid infarten till Trosa. Genom Ostlänken beräknas Vagnhärad expandera, vilket måste tas med i beräkningarna för räddningstjänsten.
– Ostlänken lär inte vara i bruk när tiden för planen går ut, men frågan om provisoriska flyktingboenden är ju synnerligen aktuell. Ofta tar man i anspråk byggnader som inte är avsedda för det från början. Då är det verkligen viktigt att inte slarva med brandskyddet och att byggnaderna är indelade i brandceller, säger Mats Gustafsson.
I det förebyggande arbetet har Trosa kommun länge satsat på att utbilda barn och ungdomar om säkerhet. Säkerhetsdagarna för elever i förskoleklass och årskurs 7 som sker i samarbete mellan bland annat räddningstjänst, polis och nykterhetsförbund kommer att fortsätta.
– Säkerhetsdagarna för med sig att eleverna pratar om det hemma. Vi har märkt att det gör skillnad och vill fortsätta prioritera det, säger Mats Gustafsson.