Här finns Sörmlandskustens värdefulla "havsängar"

På botten vid Stendörren nära Nyköping och vid Askö i Trosa skärgård finns stora områden av rödlistade ålgräsängar. De är "otroligt värdefulla", enligt Länsstyrelsen.

Ålgräs

Ålgräs

Foto: Fredrik Ericsson

Trosa2021-08-21 04:45

– För havets smådjur och fisk, säger, Birgitta Andersson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Hon står nära den långa sandstranden vid den sydöstra delen av Askö iklädd våtdräkt. Ett femtiotal meter ut finns ett flera fotbollsplaner stort spräckligt område med ålgräs som glädjer Länsstyrelsen i Sörmland. Havsängen är viktiga för rovfiskar som gädda men även för ål och torsk.

– Här kan fisken leka, den får skydd och den kan hitta mat, säger hon.

Birgitta Andersson har sedan länge känt till att det finns ålgräs på platsen men omfattningen framkom vid en inventering 2019 och det handlar om 15 hektar vid Askö. Fyra andra platser har hittats varav en är vid Stendörren, bland annat.

Ålgräsängar är inte så ovanliga på västkusten men har minskat kraftigt i utbredning. Framför allt i Bohuslän där 12 500 hektar har försvunnit sedan 1980-talet. Det motsvarar en yta som är lika stor som tätorten Nyköping åtta gånger. Restaurering av ålgräsängar är dessutom kostsamt. Därför är det alltid bättre att skydda än att återskapa dem, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Men det kan bli aktuellt i Sörmland.

– De pilotprojekt som gjorts för att återplantera ålgräsängar på västkusten har fungerat bra. Det kan vi på sikt fundera på, säger Birgitta Andersson.  

Länsstyrelsen i Sörmland håller nu koll på de rödlistade bottenväxterna i skärgården. Om de marina kärlväxterna i Sörmland minskar eller växer till vet inte Länsstyrelsen i nuläget men vad som orsakar en nedgång har de koll på. Det är en kombination av främst övergödning och oförsiktigt fiske.

Den alltmer förekommande fisken spigg är ett tecken på problem även i Sörmlands skärgård. Det finns för lite rovfisk i Östersjön.  

– Vi fiskar för mycket och vi behöver skydda fisken vid lektid. 

Fiskar som normalt äter spigg har minskat i mängd och då ökar spiggen som i sin tur äter djur som betar grönslick. Blir det för mycket grönslick kvävs ålgräsängarna. Grönslick i sin tur gynnas även av övergödning som därför påskyndar förfallet.

Det finns även andra hot. Ålgräsängar vill ha klart vatten och muddring eller kraftiga motorer på båtar som river upp slam är också ett problem. Det kan därför komma restriktioner för båtägare framöver.

– Om det visar sig efter den stora inventeringen att vi hittar ålgräs i naturhamnar kan vi komma att behöva sätta in åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!