– Vi har till och med 16 april på oss att överklaga beslutet, svarar Ingvar Jansson, ordförande i Föreningen Södermanlands ornitologer, i ett sms när tidningen försöker nå honom för att få en kommentar till Förvaltningsrättens beslut.
Skarvarna på Snöholmen är en fråga som engagerat Trosabor och myndigheter under flera års tid. Fåglarnas existens har varit uppe i olika instanser och den senaste i raden gäller Länsstyrelsen i Sörmlands beslut om att skyddsjakt på skarvar tillåts, vilken alltså FSO ville upphäva.
Tidningen har tidigare pratat med Claes Kyrk, som är ornitolog och har över 40 års erfarenhet av ringmärkning av fåglar i Södermanland. Han ställer sig fortsatt kritisk till beslutet och reagerar på att beslutsfattarna knappt reagerar på det faktum att jakten föreslås bedrivas med blyammunition på Snöholmen.
– Just den biten är jättekonstig. Med vapen i stadsmiljö kan ju vad som helst ske. Det finns risk för vådaskjutning eller att träffa båtar så nära mänsklig aktivitet. Och blyammunition i ett så fågeltätt område som Snöholmen kan orsaka allvarliga problem för rovfåglar, säger han.
Vidare menar han att det är anmärkningsvärt att kommunen under alla dessa år inte velat slå sig ned och diskutera frågan med ornitologer i området.
– Vi är inte ute efter någon konflikt på något sätt och vi vill inte skapa polarisering i frågan gällande skarvarna. Vi tycker bara det är jättekonstigt att kommunen inte sätter sig ned och pratar med oss som faktiskt kan fåglar.
Därutöver menar han och att det har målats upp en felaktig bild gällande skarven att den ska vara enda orsaken till det låga fiskbeståndet i vattnet kring Trosa sedan skarvkolonin slog sig ned på Snöholmen.
– Det är ju ett av Trosa kommuns huvudargument med att få till stånd skyddsjakt på skarvarna. Men det är ju inte enbart skarvens fel. Det finns mängder med forskning som pekar på andra orsaker som påverkar hela vattenmiljön och områdets ekosystem, vilket är mycket troligare som orsak till förändringarna, säger han.
Ett sådant exempel som nämns både av Claes Kyrk och som FSO skrivit i sin överklagan till Förvaltningsätten är att förekomsten av andra fiskarter så som spiggen starkt har bidragit till att andra typer av fiskar minskat.
– Det antal som kommunen vill skjuta skulle ändå inte visa någon skillnad på fiskbeståndet så det är nog andra skäl som ligger bakom, säger han.