Översiktplanen antagen – stort fokus på Vagnhärad

Översiktplanen 2021 över Trosa kommun har antagits i kommunfullmäktige. Fokus ligger på hållbarhet och att Trosa ska hållas tillbaka i förmån för Vagnhärad.

Arbetet med översiktsplanen leds av Kommunstyrelsens planutskott, under ledning av ordförande Tomas Landskog (M).

Arbetet med översiktsplanen leds av Kommunstyrelsens planutskott, under ledning av ordförande Tomas Landskog (M).

Foto: Sandra Nordin/Henrik Norling

Trosa2021-03-28 11:55

– Översiktsplanen är de stora penseldragens arena där Vagnhärad är det primära utvecklingsområdet, anförde Tomas Landskog (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden under kommunfullmäktiges sammanträde den 17 mars.  

Mötet skedde digitalt med undantag för press, ordförande och sekreterare som var på plats i Skärborgarnas hus.

Översiktsplanen som är ett resultat av ett långt arbete från såväl tjänstemän som politiker fick i sin helhet beröm från samtliga partier samlade under sammanträdet. 

– Styrkan i vår översiktsplan är att den hänger ihop med tidigare planer. Det finns en kontinuitet i den och den genomsyras av tidigare arbete istället för att bestå av helt nya idéer, säger Tomas Landskog.

Något som framgår tydligt i planen är att Vagnhärad är framtidens utvecklingsområde i kommunen. 

– Det är just det vi har velat att vår översiktplan ska signalera. Att det är dags att göra entré i Vagnhärad. Redan nu ökar byggnationen där mer än vad den gör i Trosa, säger han.

Ett annat avsnitt i planen som under mötet fick en hel del ros, var det gällande hållbarhet. Samtliga partier, förutom SD menade på att den delen var särskilt väl utformad. 

– Detta är andra året vår översiktsplan har med ett hållbarhetsavsnitt, så det är ganska nytt. Men nu har vi förstått syftet med den och den börjar sätta sig. Den är väldigt tydlig även om den sedan är tuff att leva upp till, fortsätter han. 

Linda Axelsson är planchef för Trosa kommun och hon delar uppfattningen om att politikerna i stora drag är överens om översiktsplanen:

– Sedan kommunen bildades på 90-talet och arbetet med översiktplaner började har man varit mån om att ha ett gemensamt långsiktigt mål och att det finns en samsyn i hur kommunen ska växa på ett hållbart sätt. Sedan går det såklart inte att vara överens om precis allt, och så är det även med årets översiktsplan. Det finns detaljer där partierna inte håller med varandra, såsom infart Västra Trosa exempelvis, säger hon.

Att Vagnhärad växer är också något som hon framhäver:

– Som det varit de senaste åren så har Trosa varit motorn och stått för största delen av utvecklingen, men nu är det Vagnhärad som verkligen står inför stora förändringar. Det som är riktigt spännande är att kunna koppla ihop resecentrum med övriga Vagnhärad. Det är en stor fråga och jätteroligt att arbeta med, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!