Avloppssvattnet visar: knarkandet i Trosa har ökat

Vårens testresultat av knark i avloppsvattnet blev en riktig kallsup för Trosa kommun: "Vi är uppe på samma nivåer som 2019 – och det var inget vi såg komma", konstaterar socialchef Lisbeth Lampinen.

I de lugnaste vatten står det nu klart att idyllen Trosa skakas av ökad narkotikaanvändning. "Problemet är att nå ut med information", säger socialchef Lisbeth Lampinen om hur missbruket ska stävjas.

I de lugnaste vatten står det nu klart att idyllen Trosa skakas av ökad narkotikaanvändning. "Problemet är att nå ut med information", säger socialchef Lisbeth Lampinen om hur missbruket ska stävjas.

Foto: Arkiv TT-bild/Magnus Grimstedt

Trosa2024-10-13 06:43

Nyheten i korthet

  • Narkotikaanvändningen i Trosa kommun har ökat, enligt tester utförda på kommunens avloppsvatten före och under påsklovet. Resultaten visade högre nivåer av flera droger jämfört med 2021.
  • Spår av cannabis, kokain, amfetamin, metamfetamin, ecstasy, Tramadol, ketamin och syntetdrogen kristall hittades i vattnet. Amfetaminanvändningen nästan dubblerades under påsklovets tisdag till onsdag.
  • Kommunens ordförande i brottsförebyggande rådet efterlyser fler insatser riktade mot barn och ungdomar i ljuset av resultaten. Dock ifrågasätter han nyttan av fler tester i förhållande till priset.

Kommunen testade vattnet två gånger, först fredag–lördag, sen tisdag–onsdag under påsklovet.

Nästan all narkotikaanvändning var högre under lovet än helgen före. Bara användningen av det smärtstillande medlet Tramadol sjönk, och i Trosa även halten av cannabis och narkosmedlet ketamin.

Den enda drog, av de som ingår i testet, som inte återfanns i varken Trosas eller Vagnhärads reningsverk är heroin. Annars hittades spår av främst cannabis, som är kommunens vanligaste drog, men också kokain, amfetamin, metamfetamin, ecstasy, Tramadol, ketamin och syntetdrogen kristall.

undefined
"Cannabis är den drog som påvisas mest i avloppsvattnet, både nu och i tidigare tester" säger socialchef Lisbeth Lampinen.
undefined
Heroin hittades i varken reningsverket i Vagnhärad eller i Trosa.

Det finns intressanta jämförelser att göra mellan resultaten från Vagnhärad och Trosa, även om socialchefen Lisbeth Lampinen understryker att de väljer att se på resultaten som en helhet för kommunen.

Helgen före påsklovet låg Trosa i klar ledning vad gäller cannbisanvändning, men när det blev vardag – och påsklov – tog Vagnhärad med råge över stafettpinnen vad gäller både cannabis, kokain och inte minst amfetamin. Förbrukningen nästan dubblerades jämfört med helgen före. Även om mängden var större i Vagnhärad fördubblades amfetaminbruket även i Trosa.

Om man ser tillbaka på äldre prover så sjönk, enligt Lisbeth Lampinen, all droganvändning efter 2019 men hade sakta börjat stiga uppåt igen senast proverna togs 2021. Utom amfetamin, som mångdubblades med början 2021 och var nästan lika höga i rapporten från i mars i år.

undefined
Vem som knarkar i kommunen är ett frågetecken för socialtjänsten, som bara känner till ett fåtal. "Vi vet inte om det är fler som använder eller om det är samma antal som använder mer", konstaterar Lisbeth Lampinen.

– Vi vet till exempel inte hur mycket förskrivna mediciner med amfetamin påverkar resultaten, säger hon.

Det finns enligt Rise, som genomför analyserna, metoder för att "räkna bort" effekten av amfetaminbaserade mediciner likväl som gästande turister för att få ett rättvisande resultat.

– Det känner vi inte till, säger Lisbeth Lampinen.

Hon säger att rapporten, som kom före sommaren men som SN inte fått ta del av förrän nu, är mycket oroande. Främst för att socialtjänsten inte fått några signaler alls om att knarket ökat.

undefined
"Ta kontakt med oss om du har ett pågående missbruk, du kan vara anonym i den första kontakten, och vi kan hjälpa dig", säger Lisbeth Lampinen med adress till de kommunbor som använder narkotika.
undefined
Med ett stort antal pendlande medborgare i kommunen kan det vara enkelt att köpa narkotika på andra ställen än i Trosa och Vagnhärad.

– Vi är förvånade. Vi har till exempel bara en handfull personer som går på behandling.

Bengt-Eric Sandström (L), ordförande i kommunens Brottsförebyggande råd, vill se fler insatser riktade mot barn och ungdomar.

– Jag har fått höra att Trosa är en väldigt drogliberal kommun. Vi behöver lära barnen att man blir kocko i huvudet av narkotika.

Däremot är han tveksam till fler tester.

– Det tas ur min lilla budget och är svindyrt. Frågan är vad det ger att göra två per år när man helst ska göra det sex till åtta gånger.

undefined
"Det är svårt att säga vilket värde testerna har, eftersom de bara ger en ögonblicksbild om läget just när de togs", säger kommunpolis Mattias Hedström som jobbar mycket med statistik.
Så går det till

När en person använder narkotika passerar den, antingen oförändrad eller som metaboliter, genom kroppen och hamnar i avloppsvattnet. Genom att ta ett vattenprov i reningsverk och mäta halterna av droger får man en ögonblicksbild av hur användningen av narkotika på en ort ser ut.

I Trosa kommun togs proverna vid reningsverken i både Trosa och Vagnhärad, och vid två tillfällen: från kl 16 fredags den 22 mars och 24 timmar framåt och från kl 16 tisdag den 26 mars och 24 timmar framåt. Vid det senare tillfället var det påsklov i kommunen.

Källa: www.forskning.se samt Trosa kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!