Enligt det förslag som vård- och omsorgsnämnden ska ta ställning till, så ska kommunens andel av personlig assistans läggas ut på entreprenad genom upphandling snarast. Därigenom kommer kommunen kunna spara 1,3 miljoner kronor årligen, enligt vård- och omsorgskontorets utredning.
– Besparingen ligger i att vår organisation är så stor och otymplig. Det är svårt för oss att vara så flexibla som personlig assistans kräver, säger Martina Johansson, (C) ordförande för vård- och omsorgsnämnden.
Förslaget handlar i första hand om kvalitet, inte om pengar, poängterar Martina Johansson, som ändå vill framhålla att kvaliteten i dag inte är dålig.
– Vi är en liten kommun, 12 000 invånare. Av dem har sju personlig assistans genom kommunen. Det är svårt att som liten kommun vara bra på allt och frågan är om vi ska vara det. Jag tror att det finns de som är bättre än vi, de privata entreprenörerna sysslar ju med det på heltid, säger hon.
Under den senaste femårsperioden har Trosa kommun haft ökade kostnader för personlig assistans. 2015 översteg kostnaden ersättningen från Försäkringskassan med 1,4 miljoner kronor. Idag bedrivs personlig assistans i Trosa kommun både i kommunal och privat regi och det kommunala alternativet lockar få brukare. Enligt utredningen hade 31 personer rätt till personlig assistans i mars 2016. Av dem valde drygt 77 procent en privat utförare.
Men besparingen kommer inte att landa direkt. I utredningen konstateras att en upphandling under det första året får "vissa omställningskostnader", bland annat beroende på om personalen vill gå över från kommunen till entreprenören. Kostnaderna redovisas dock inte i någon summa.
– Det är beroende på så många osäkra faktorer att resultatet kunde skilja flera hundra tusen kronor, så vi gjorde ingen sådan beräkning, säger Kajsa Fisk, vård- och omsorgschef i Trosa kommun.
Även summan av besparingen i kronor är osäker. Och Kajsa Fisk vill hellre se åtgärden som en effektivisering.
– Incitamentet har inte varit en besparing utan en smidigare organisation - att vi fokuserar på rätt saker och att utförandet blir mer effektivt till minst lika hög kvalitet.
Men än så länge är det bara ett förslag som ska gå den demokratiska vägen genom nämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Och frågan lär väcka diskussion.
– Det är ju en ideologisk fråga, den debatten kommer nog, säger Martina Johansson.
Oppositionsrådet Ann-sofie Soleby Eriksson (S) avser att vara med på vård- och omsorgsnämndens sammanträde och följa frågan från början.
– Genom det här förslaget tar man ju bort kommunen som alternativ. För valfrihetens skull tycker vi att kommunen alltid ska finnas med, säger hon.
Om förslaget går igenom är en rimlig tidsplan att ta fram ett förfrågningsunderlag till hösten, anser Martina Johansson.
– Vi har siktet inställt på att det sedan ska börja gälla under första hälften av 2017.
Vid en entreprenadupphandling erbjuds berörd personal att gå över till den nya utföraren.