Polisen: "Oerhört svårt att skydda sig mot stöldligor"

Flera stölder har anmälts i Trosatrakten den senaste tiden. Enligt polisen behöver privatpersoner och företag ta ett eget ansvar för att skydda sig mot rutinerade stöldligor.

"Det är oerhört svårt att skydda sig mot stöldligor, de lever på det här och blir skickliga på vad det gör", säger Polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

"Det är oerhört svårt att skydda sig mot stöldligor, de lever på det här och blir skickliga på vad det gör", säger Polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Foto: Polisen

Trosa2022-04-01 06:10

I veckan stals två crossmotorcyklar från ett familjeföretag i Trosa. Enligt polisens presstalesperson Thomas Agnevik är fyrhjulingar och crossmotorcyklar attraktivt stöldgods som bör hållas väl inlåst. 

– Det finns organiserade stöldligor som kommer till Sverige och ganska många av de här sakerna försvinner ut ur landet, säger han. 

Även om det skett en minskning under pandemiåren har problemet med utländska stöldligor ökat över längre tid. 

– Det är en nackdel med den fria rörligheten. Man för in vapen och smuggelhundar till Sverige och tar sedan med sig stöldgods på tillbakavägen. 

Motordrivna verktyg och trädgårdsredskap, som skruvdragare, röjsågar, motorsågar och robotgräsklippare är vanligt stöldgods. 

– Det är stora värden som går förlorade och i slutändan är det försäkringstagarna som står för notan. 

undefined
En av de senaste stölderna i Trosa inträffade på familjeföretaget Sörmlands rörservice AB, vars lokaler var låsta och låg på ett inhägnat område som bevakades av vaktbolag.

Även om polisen gör vad man kan så betonar Agnevik att privatpersoner behöver ta eget ansvar för att förvara stöldbegärliga ägodelar säkert.

– De flesta är normalt aktsamma men för att skydda sig måste du tyvärr lägga ner mycket energi och pengar. 

Vilket kan vara lättare sagt än gjort, en av de senaste stölderna i Trosa inträffade på familjeföretaget Sörmlands rörservice AB, vars lokaler var låsta och låg på ett inhägnat område som bevakades av vaktbolag.

– Ja, det är oerhört svårt att skydda sig mot stöldligor. De lever på det här och blir skickliga på vad det gör. Vaktbolag hjälper inte heller, tjuvarna lär sig ronderna och väktarna upptäcker oftast inbrotten i efterhand.

Enligt Thomas Agnevik krävs insatser från hela samhället för att förbättra situationen. 

– Från tullens sida finns det exempelvis en del kvar att göra. Stöldgods kan inte transporters helt obemärkt och hårdare gränskontroller skulle minska chansen att föra sakerna ur landet.

På webben tipsar polisen om brottförebyggande åtgärder som privatpersoner kan vidta. Det har exempelvis visat sig relativt effektivt att installera GPS sändare på motorfordon och entreprenadmaskiner. 

– Det händer att vi får signaler från stöldgods som transporteras längs E4 och då försöker vi stoppa bilarna, säger Thomas Agnevik som påpekar att vissa sändare är effektivare än andra.  

– Är det lång eftersläpning och mycket trafik kan det vara svårt att hinna. Vi hade ett fall med en stulen minigrävare som gav GPS signaler från Slovakien efter stölden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!