Att en tredjedel av alla sjuor i Trosa känner till hur de skulle få tag i narkotika tror polisen beror på att det finns ett större gäng i kommunen. Då Trosa är en liten stad gör det att det blir lätt att få kontakt med det här gänget.
– Troligtvis finns det ett gäng i Trosa, som vi också identifierat, som sysslar med droger. Det kanske rör sig omkring 10-20 personer. Trosa är en liten kommun, alla känner alla. Då är det inte så svårt att komma i kontakt med det här gänget, säger Per-Emil Engström, områdespolis med särskilt narkotikaansvar.
Ett mönster som polisen sett i välbärgade områden i Nyköping och i Trosa är att föräldrar som är frånvarande på grund av att de har krävande jobb och arbetar mycket oftast sätter en stor tilltro till sina barn. De föräldrarna har svårt att upptäcka om barnet använder droger.
– Oavsett hur mycket pengar man tjänar – frånvarande föräldrar som sätter för stor tilltro till sina barn är ett problem. Har man ett viktigt jobb i Stockholm och pendlar så blir man borta mycket. Har man samtidigt en stor tillit till sina barn, då blir det svårt att upptäcka om ens barn använder narkotika. Det mönstret finns både i Nyköping och Trosa, säger Per-Emil Engström.
De senaste åren har andelen unga som testar och använder narkotika ökat i Sverige och Trosa är inget undantag. Enligt polisen finns det en annan attityd gentemot droger i dag än för bara tio år sedan. För att droganvändandet ska minska är föräldrarna väldigt viktiga.
– Det finns en legaliseringslobby i Sverige i dag och inställningen till droger är mycket liberalare. Man säger att det är töntiga lagar i Sverige. Men vi tycker att man ska läsa på och prata med sina ungdomar om det här, ställ motfrågor. Föräldrarna är viktigast, för vi är bara en konsekvens. När de kommer till oss har de redan testat, säger Niklas Ringgren, områdespolis med särskilt narkotikaansvar.
Misstänker man att ens barn använder droger finns det olika saker man kan titta efter, som om tonåringen är extra trött, har nya kompisar eller att barnet har ändrat sina rutiner.
– Det kan vara svårt med tonåringar, de är alltid trötta. Men är barnet extra trött kan det vara ett tecken. Ett annat tecken är beteendeförändringar. Man måste våga fråga sitt barn, säger Niklas Ringgren.