Den infekterade tvisten om Hvalfiskens energiskogsplanteringar på Tureholmshalvön fick ett nytt kapitel i dagarna när dom föll i mark- och miljödomstolen. Länsstyrelsen godkände företagets planer på ytterligare planteringar vid Gillbergsvik i juli förra året. Naturskyddsföreningen överklagade, och har nu fått visst gehör för sina protester.
– Vårt första yrkande var att poppelplanteringen är olämplig i sig, men det är ju bra att alla aspekter av den här frågan prövas, säger Carl-Axel Reimer, Naturskyddsföreningens ordförande i Trosa.
Kritikerna har haft en lång rad invändningar mot de planerade poppelodlingarna. Det har bland annat handlat om strandskydd, försämrade rekreationsmöjligheter för boende i området och att höga träd i framtiden kommer skugga och sänka värdet på närliggande fastigheter. Domstolen avskriver dock alla dessa invändningar.
På en punkt fick dock länsstyrelsen bakläxa. Frågan om hur poppelodlingen påverkar landskapsbilden måste prövas innan tillståndet kan godkännas, menar rätten.
– Vi kommer givetvis göra det. Men det är ganska ovanligt att det här tas upp. Det finns utpekade områden där landskapsbilden har ett särskilt skydd, men det här är inte ett sådant område. Jag tror inte att vi har några i Sörmland, säger Robin Davies, miljöhandläggare på länsstyrelsen.
Den nya prövningen väntas ta några veckor.
Hvalfiskens ombud Filip Herlitz tar domen med ro.
– Ser man det här som ett bakslag för oss så tolkar man det fel. Det enda domstolen säger är att länsstyrelsen i samrådet inte har prövat frågan om landskapsbilden. När det gäller alla andra delar säger man att det inte finns några anledningar att upphäva tillståndet.
Ni kommer alltså inte överklaga domen?
– När ett ärende återvisas till länsstyrelsen brukar det inte finnas anledning att överklaga, säger Filip Herlitz.
Även Trosa kommun har kritiserat planerna, menar är inte part i det här målet.
Rent formellt räknas plantering av poppel på åkermark som vilken annan gröda som helst om den skördas inom 20 år, trots att träden kan bli upp till 30 meter höga. Salix, en annan typ av energiskog, skördas efter fem år och växer inte lika högt.
Hvalfisken argumenterade i målet för att allmänheten kan nyttja poppelodlingar som strövområde så fort träden rotat sig, vilket inte är möjligt vid mer konventionella odlingar som exempelvis spannmål.