Jätteintresse för svamp – nu hålls kurser i Trosa

Nu ploppar svamparna upp i skogen likaså intresset. Entusiasmen för svampplockning har ökat bland unga och i början av oktober får Trosabor möjlighet att gå svamputbildning med svampkonsulent, Kristina Stenmarck, 29 år.

Kristina Stenmarck är utbildad svampkonsulent vid Uppsala universitet.

Kristina Stenmarck är utbildad svampkonsulent vid Uppsala universitet.

Foto: Helene Wahlström

Trosa2022-09-27 21:02

På måndagen föll höstregnet över Trosa och Kristina Stenmarck, svampkonsulent jublar då svampen skjuter i höjden.

– Det har varit dåligt med svamp i de sörmländska skogarna men nu har den kommit i gång ordentligt, säger hon.

Sverige har en av de största Facebook-svampgrupperna i Europa med 90 000 medlemmar. Att intresset för svampen ökat tror, Niclas Bergius, ordförande i Svampkonsulenternas Riksförbund, beror på att man vill leva nyttigt, äta sunt och använda lokala råvaror. Svampkurserna är fulla och det är lätt att förkovra sig på nätet, enligt honom.

– Det har blivit modernt att plocka svamp igen. Förr var bilden att det var tanter i 70-årsåldern som var ute i skogen och plockade. Idag är det ungdomar mellan 20-25 år som går svampkurser, säger han.

Kristina Stenmarck håller kurserna i skogarna runt Trosa och driver även Instagramkontot, Svampmarck. Kurserna är snart fullbokade.

– Vi kommer gå igenom olika grupper inom svamp: Matsvamp utan farliga förväxlingssvampar och vilka svampar som är lätta att börja med. Jag kommer också att ha med mig lite svamp innan och ha artgenomgångar, säger hon.

Kristina Stenmarck är ute i skogen fyra till fem dagar i veckan. Det som triggar hennes sinnen är det rofyllda blandat med rörelse och nya upptäckter och det vill hon ska smitta av sig på andra.

– Hela svampsläktet intresserar mig, det är någonting som triggar mig med att vara artkunnig, säger hon.

För en tid sedan var hon i Uppsala på mykologivecka (vetenskap om svamp) tillsammans med Sveriges toppelit och då hittade hon en ny sort som är det andra artfyndet någonsin. 

– Steccherium fimbriatellum, heter den och växer på ved. Men den går inte att äta.

Hon ser svampen som en krydda till maten och beskriver trattkantareller som en bra svamp för att den innehåller mycket d-vitamin. Andra ätbara svampar är klassikerna karljohanssvamp, kantarell, och hennes egen favorit stolt fjällskivling. All svamp ska tillagas i minst 30 minuter då svampen är svår att bryta ned för kroppen.

– Svamp är nyttigt men då den innehåller mycket vatten blir näringstätheten låg, men om man äter mycket ger den olika mineraler som är bra att få i sig. Det är spännande att hitta sin egen mat, säger hon.

– Du måste ut och få känna svampens smak och doft för att få hela bilden, säger Niclas Bergius. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!