Portnoff utlovar plan för jämställdhet - igen

Den jämställdhetsplan som kommunstyrelsens ordförande Daniel Portnoff (M) lovade förra våren efter krav från oppositionen är fortfarande inte klar. Planen skulle ha varit färdig i höstas, men redan för femton år sedan beslutade kommunstyrelsen att en plan skulle tas fram.

Trosa2015-07-15 06:22

– Varför har man inte satt i gång? Det är Portnoff som är ansvarig för att det händer saker i förvaltningen, säger oppositionsrådet Ann-sofie Soleby Eriksson (S).

– Det är inte första gången man säger att det ska göras – men sedan görs det inte. Det behövs ett bättre uppföljningssystem, så att även det som sägs muntligt blir uppföljt, säger hon.

Det var i april förra året som kommunstyrelsens ordförande utlovade en jämställdhetsplan till hösten 2014. Löftet kom med anledning av att oppositionsrådet Soleby Eriksson (S) ställt majoriteten till svars i frågan. Men Daniel Portnoff vill inte prioritera planen och tycker att kommunen redan jobbar med jämställdhet, trots att det inte kommuniceras.

– Oppositionen har krävt och påpekat att det borde finnas ett sådant här dokument i kommunen. Men vi tror inte att det viktigaste är planen. Det är viktigare att jobba konkret med de här frågorna, säger Portnoff.

– Det här är nationell lagstiftning. Så här ska alla arbetsgivare i Sverige tänka. Jämställdhetsfrågan ska genomsyras i alla förvaltningar. Det ska inte behövas en specifik plan, säger han.

För honom är lönefrågan allra viktigast i jämställdhetsarbetet. Framför allt vill han skapa bättre karriär- och löneutvecklingsmöjligheter i kvinnodominerade yrken. Men Soleby Eriksson tycker att kommunen misslyckas med att lyfta fram sitt jämställdhetsarbete, bland annat i delårsrapporten.

– Jag är förvånad att man inte prioriterar jämställdheten högre, vi ska väl ändå vara en modern kommun? Det handlar om att medvetandegöra effekten. Det jag kan se konkret är att kultur- och fritidsnämnden lyfter fram fördelningen mellan pojkar och flickor inom idrotten. Men hur ser det ut med snöröjningen och kollektivtrafiken? säger Soleby Eriksson (S).

– Jag kan fortsätta och skriva motioner, men man måste också kunna lita på att de gör saker som är sagt i kommunfullmäktige, som är kommunens högsta beslutsorgan. Det är klart att jag är besviken att de inte gör det som de säger att de ska.

Frågan om jämställdhetsplanen har legat i glömska för Daniel Portnoff, som nu lovar att se till att planen verkställs.

– Jag lovar återkoppling innan året är slut, säger Daniel Portnoff.

– Vi jobbar nu med att teckna ned vårt jämställdhetsarbete i ett dokument, oavsett om vi kallar det för policy eller plan. Men i grund och botten är det viktigaste att vi har jobbat med jämställdhet. Pappret är inte det viktiga.

I Gnesta kommun klubbade politikerna igenom en jämställdhetsplan på senaste kommunfullmäktige. Sedan tidigare finns också en checklista för jämställdhetsanalys som ska användas vid beslutsfattande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om