Under onsdagen kunde de första passagerarna stiga ombord på flotten vid Länsmansvägen i Vagnhärad och sakta och lugnt glida ner till den gamla bron vid Trosalandskyrka.
– Trosaån är bygdens livsnerv och binder samman Västerljung, Vagnhärad och Trosa som utgör Trosa kommun. Det är en spännande och vacker färd. Ån är kantad av fornminnen, historiskalämningar och berättelser som påminner om åns betydelse genom tiderna.
Men flottfärderna har blivit drabbade när vattennivåerna i ån har varit för låga.
– Senast förra året tvingades vi ställa in alla turer från och med mitten av juli månad och 2017 var det ännu värre då fick fick ställa in hela säsongen, säger Astrid Gustavsson.
Bokningarna inför sommaren har redan tagit fart och förhoppningen är att kunna göra minst två turer i veckan, onsdagar klockan 14 samt klockan 17. Det finns fyra flottar, Freja, Vega och Thule, som rymmer 8 personer var och Orion som rymmer 10 personer. På flotten Orion går det att få plats med fyra rullstolar.
Flottfärderna har anordnats sedan 2010 i samband med att Trosa firade 400-årsjubileum, i ett samarbete mellan Vagnhärads, Västerljungs och Trosa Hembygdsföreningar, Delblancsällskapet samt Forn- och
medeltidsföreningen Aradís i samverkan med Trosa Turistcenter, Trosa församling och Vagnhärads Scoutkår.
– De senaste åren är det mellan 400-800 passagerare som har åkt med per år, vi hoppas det blir lika många i år.