– Vi har ett ständigt behov av att ta fram ny verksamhetsmark, både åt lokala och andra företag som vill etablera sig, säger kommunens näringslivschef Jonas Ivervall.
Efter ett arbete som inleddes 2015 identifierades tre områden på kommunal mark för att möta efterfrågan: Mölna äng och Solberga i Vagnhärad, samt Rådmansbackarna vid infarten till centrala Trosa.
– Nu är vi ett läge där etableringen av Mölna äng börjar bli färdig. Samtidigt som Solbergaområdet blivit allt mindre intressant i takt med att stationsläget för Ostlänken flyttats västerut, säger Jonas Ivervall.
Vid Rådmansbackarna är planeringsarbetet för det nya verksamhetsområdet i slutfasen.
– Det kommer naturligtvis fylla en del, men vi har en tydlig efterfrågan på ytterligare verksamhetsmark, en trend vi ser kommer hålla långsiktigt, säger kommunens samhällsbyggnadschef Mats Gustafsson.
Men eftersom kommunen börjar få slut på egen mark ska planutskottet nu identifiera lämpliga platser på annat håll.
– De får identifiera olika typer av tänkbara verksamhetsområdet, både på kommunal och privatägd mark, och sedan inleda dialog med berörda, säger Jonas Ivervall som berättar att kommunen för närvarande har ett hundratal intresseförfrågningar från företag som vill expandera eller etablera sig.
Vad skulle det innebära för kommunen om den efterfrågan kunde mötas?
– Det skulle framför allt innebära mer arbetstillfällen och ett större lokalt utbud. Nu och historiskt har vi en låg arbetslöshet och just nu finns det många lediga jobb och det kan vara svårt att hitta personal, men över tid är en starkare lokal arbetsmarknad oftast jättebra för både kommunen, individen och miljön.
Men hur mycket yta skulle krävas för att möta den efterfrågan?
– Det är väldigt svårt att säga. Den organiska tillväxten från lokala företag är starkast just nu. Där finns oftast ett behov kring 2000 kvadratmeter. Men det finns även en ökad efterfrågan från externa aktörerna som kan vara otydligare. Det händer att de söker "mark mellan 5 - och 15000 kvadratmeter."
Vilka tidsperspektiv kommer planutskottet ha under utredningsarbetet?
– Det behövs en långsiktighet i frågan, så vi inte står här igen om fyra år och har slut på mark. Längs Kalkbruksvägen och området kring det nya stationsläget kommer det frigöras en hel del verksamhetsmark i samband med att Ostlänken etableras, så det rör sig om ett tioårsperspektiv.