– Malen är en väldigt sällsynt fisk som finns naturligt bara på ett par olika ställen i landet, närmast i Nyköpingsån. Om den finns i Trosaån vore det såklart väldigt spännande, säger Trosas kommunekolog Elin van Dooren.
Enligt henne har inget liknande fynd tidigare rapporterats. Om iakttagelsen stämmer är det dock inte troligt att den ovanliga fisken tagit sig till Vagnhärad för egen maskin.
– Med tanke på de vandringshinder som vi för tillfället håller på att åtgärda är det antagligen en inplanterad mal det rör sig om, säger hon.
Malar föredrar lugna varma vatten och söker upp passande miljöer i floder, vattendrag och sjöar. I Sverige, där arten sedan länge är på tillbakagång, hör Nyköpingsån till fåtalet platser där det naturliga beståndet finns kvar.
– Arten är fredad och får inte flyttas utan ska släppas tillbaka direkt om den fångas, men trots detta förekommer det olovligt inplantering, säger Alexander Gustavsson, biolog som arbetar med Naturvårdsenhetens Åtgärdsprogram för hotade arter på Länsstyrelsen i Södermanlands län.
Malen som hör till de största sötvattensfiskarna som finns kan under rätt förhållanden bli flera hundra kilo. Men enligt Alexander Gustavsson handlar obesrvationen om ett exemplar på 30 centimeter.
– Det var under arbetet med Trosaåns nya vandringspassager i Vagnhärad som fyndet rapporterades, säger han.
Under onsdagen var länsstyrelsen på plats vid Trosaån och utförde miljöprover på vattnet som skickats vidare för analys av DNA-molekylerna.
– Det är sätt att se vilka arter som rört sig i området i närtid. Men först under våren kommer svaren från Naturhistoriska riksmuseet om vilka arter som påträffats i analysen.
Länsstyrelsen har även lagt parryssjor i i närheten av fyndplatsen vid övre delen av Trosaån i Vagnhärad, där fiskväg öppnats upp.
– Det är samma ryssjor som användes för provfiske efter ung mal inom miljöövervakningen i Båven. På måndag vittjar vi dessa fällor för att se om vi fått något exemplar.
Enligt Alexander Gustavsson är dock uppgiften osäker och sannolikheten stor att det rapporterade fyndet egentligen är en lake.
– Det är ett vanligt misstag eftersom det är svårt för en lekman att särskilja lake och mal, som har liknande kroppsform och färg. Laken har dock annorlunda huvud, känselspröt och en ryggfena.