Rädda Snöholmen – nu växer gruppen på Facebook

Allt fler reagerar över skarvkolonin på Snöholmen. En stank sprids över Trosa samtidigt som Snöholmen dör, hävdar Barbro Westerberg, grundare till Facebookgruppen Rädda Snöholmen med cirka 400 medlemmar.

Trosa2016-06-28 09:00

Hundratals skarvar syns uppe i träden eller högt i det blå när vi glider fram i vattnet. En vindpust tar med sig en lätt odör av rutten fisk och fågelspillning.

Barbro Westerberg är infödd Trosabo likaså Jan -Erik "Lillis" Nilsson vars båt vi sitter i.

Bägge har egna minnen av Snöholmen. Barbro Westerberg minns att hon simmade över till holmen som ung medan Lillis minns hur han och några kompisar sitter framför en öppen eld när en konservburk med korv slutligen exploderar av värmen.

– Vi skrattade rått men hjärtligt åt kompisens ansikte pyntat med korvbitar. Det dröjde 15 sekunder innan själva burken slog ner på Snöholmen med ett högt "klonk"!

Idag dominerar de halvdöda och döda träden på Snöholmen. Bägge har förståelse för att kommunen är bakbunden av EU-regler.

– I södra Europa är skarven sällsynt och därför rödmärkt men här har vi jättekolonier som breder ut sig. Det får ju konsekvenser! Vilka turister vill ligga i hamnen med sina båtar om det stinker som det gör?

Kommunen har fått flera klagomål om att skarven är en sanitär olägenhet. Barbro Westerberg menar att det råder obalans i naturen och att näktergalen försvunnit från Näktergalslunden.

– Måsar och kajor har tagit sin tillflykt till stan där de skränar och bygger bon på hustak och i skorstenar istället.

Övergödning och överfiske utanför kustnära områden anges som de främsta orsakerna till Östersjöns miljöproblem men även skarven hjälper till, hävdar Barbro Westerberg.

– Min pappa var fiskare så jag minns när det låg 10-12 fiskebåtar här i hamnen. I dag är ju yrkesfisket rekordlågt och sportfisket tömmer ju inte havet.

Enligt Stockholms kommuns fiskekonsulent tar skarven 18 ton fisk om dagen i länet. Snöholmens norra del ägs av kommunen och den andra hälften är privatägd. Christer Bonde på Tureholms slott är en av delägarna.

– Slaget är förlorat. Jakt är det enda som kan hålla skarven borta. Jag sympatiserar därför med gruppen på Facebook så länge man håller sig inom lagens råmärken, säger Christer Bonde.

Naturvårdsverkets beslut kan inte överklagas men Trosas produktionschef Cecilia Högberg menar att tidigt i höst ansöker man om ny skyddsjakt.

– Vi lyckades ju faktiskt med konststycket att få tillstånd för jakt tack vare lindblomsbjörnbäret. Synpunkter om sanitär olägenhet lyssnar däremot inte Lässtyrelsen på.

– Så vi får tacka bäret!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om