Räddningstjänst snabbare på plats tack vare nya bilar

Räddningstjänsten har kapat fyra minuter på sina responstider i Trosa de senaste åren. Förklaringen är en satsning på två så kallade fip-bilar.

Patrik Kullman, räddningschef på Sörmlandskustens räddningstjänst, är glad att ha kortat ner svarstiderna i Trosa.

Patrik Kullman, räddningschef på Sörmlandskustens räddningstjänst, är glad att ha kortat ner svarstiderna i Trosa.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2021-06-11 10:01

För fem år sedan, 2015, var mediantiden från ett 112-samtal till att räddningstjänstens första resurs var framme på olycksplatsen 16 minuter i Trosa kommun. När statistiken för 2020 sammanställdes hade tiden kapats till 11 minuter.

Varje sekund räknas när det brinner eller när liv är i fara, brukar det heta.

– Vi har en del fall där en första person lyckats släcka en brand med brandsläckare. Men oftast handlar det om att den som ringt 112 får stöd och hjälp lite snabbare, säger Patrik Kullman, räddningschef på Sörmlandskustens räddningstjänst.

För fem år sedan etablerades en första insatsperson, fip, i Trosa, och för två år sedan ytterligare en i Vagnhärad. Det innebär att en deltidsbrandman får en egen bil som man har med sig hemma och på jobbet den tid man har beredskap, vilket gör att man slipper åka till stationen och hämta ett fordon när ett larm kommer.

En första insatsperson med bil kostar omkring en halv miljon kronor per år. Utöver de två enheterna i Trosa och Vagnhärad finns det en i Gnesta, en i Oxelösund, en i Vrena och en i Nävekvarn.

– Vi har ett stort intresse för att tjänstgöra på den här typen av enhet bland våra medarbetare, det är jag tacksam för, säger Patrik Kullman.

En annan fördel med fip-bilarna är att räddningstjänsten syns mer i lokalsamhället, vilket kan bidra till ökad trygghet, menar Kullman.

Medianresponstiden i Gnesta är 12 minuter, i Nyköping drygt 13 minuter och i Oxelösund strax under 10 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!