Villa Brogården är troligtvis en av de mest fotograferade bostäderna i Trosa, och ett av stadens mest kända landmärken. Nu skjuter antalet klick på husets Hemnet-annons i höjden, då bostaden på den översta våningen ligger ute till försäljning.
Det pampiga huset må dra till sig uppmärksamhet, men bakom stora balkonger och vita knutar döljer sig en lång och till viss del undanhållen historia.
Man vet att själva huset byggdes under 1860-talet. Men själva grunden till fastigheten kan vara över 300 år gammal.
I den nedersta lägenheten finns nämligen en gigantisk källare med stora valv i tegel, och när en hantverkare skulle se över fastigheten vid ett fall av renovering såg han att teglet var bränt.
– Han hade en teori om att det eventuellt skulle kunna vara så att grunden är byggd redan innan ryss-branden på 1700-talet. Det kan vara så, men det är inte bekräftat, säger mäklaren Anna-Karin Lindmark som har förmedlat samtliga tre lägenheter i huset.
Ryss-branden, eller Rysshärjningarna, drabbade majoriteten av den svenska civilbefolkningen längs östkusten. Angreppet nådde Trosa i slutet av juli 1719 och brände ner stora delar av staden.
– Men med det sagt kan grunden vara från då, men att huset troligen är byggt runt 1860, säger mäklaren.
Sedan dess vet man att huset under 1930-talet omringades av en stor park, ända från huset vid ån upp till Västra Långgatan, som kryllade av paviljonger och lusthus. Vid den här tiden bodde en äldre kvinna ensam i huset.
– Hon hade hembiträden som gick runt och skvallrade om hur snål hon var. På fredagar lät hon dem ta alla matrester från hela veckan och göra något ihop-kok på det till henne. En lite egocentrisk dam.
Därefter huserade tillfälligt skolklasser i fastigheten under en period på 50-talet, tills det kom att delas upp och bli hyresrätter på 60-talet. Man kan även se bilder från hur huset såg ut invändigt under den här tiden, i filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok: Rasmus på luffen som hade premiär 1955.
I början på 2000-talet bildades en bostadsrättsförening och en omfattande renovering genomfördes. Men man vet än idag inte varför huset faktiskt byggdes.
– Ingen har lyckats hitta särskilt mycket specifik historia om huset, och det tycker jag är märkligt. Trots att huset är så magnifikt och som ett landmärke för Trosa, tillägger Anna-Karin Lindmark.