Rekordstort nyföretagande i Trosa

Förra året ökade nyföretagandet med 71 procent i Trosa. "Trosas resultat med 125 nya företag är all time high", säger Birgit Båvner på Nyföretagarcentrum Östra Sörmland.

Daniel Meius startade Meius Tak & Plåtslageri i november.

Daniel Meius startade Meius Tak & Plåtslageri i november.

Foto: Privat

Trosa2021-03-10 19:55

I Trosa startades förra året 125 nya företag jämfört med 73 året innan. 17 procent av de nystartade företagen är verksamma inom byggbranschen, 13 procent inom handeln och 12 procent inom kroppsvård.

Enligt Trosa kommun finns det flera förklaringar till ökningen. Fortsatt tillväxt i kommunen ger utrymme för fler byggföretag och mer handel. Fler har arbetat hemifrån under pandemin vilket ökat behovet av produkter, tjänster och mat lokalt. Många har haft tid att fundera över sin framtid och kommit fram till att man vill starta eget.

undefined
Daniel Meius startade Meius Tak & Plåtslageri i november.

Ett av de nystartade företagen är Meius Tak och Plåstslageri AB. Företaget startades av Daniel Meius i november. Han hade tidigare varit anställd tre år som plåtslagare på ett byggföretag.

– Det är roligt att ha eget ansvar. Man kan påverka vilka jobb man vill ha och hur man vill utvecklas, säger han.

Daniel Meius är även deltidsbrandman med jour var tredje vecka. Som egen företagare har han större möjlighet anpassa sitt jobb så att det går ihop med uppdraget på Räddningstjänsten.

Meius Tak & Plåstslageri AB har haft en del uppdrag trots att det hittills bara varit verksamt under vintern som är lågsäsong för byggbranschen. De flesta kunderna är villaägare, men Daniel hjälper gärna företagskunder också.

– Vi har haft att göra. Lågsäsongen slutar väl ganska snart.

undefined
Daniel Meius driver Meius Tak & Plåstslageri AB.

Framtidsplanen är att driva företaget framåt och expandera. Han upplever inte att pandemin har påverkat byggbranschen negativt.

– Snarare kanske det är tvärtom att det kanske har blivit ett uppsving. Folk är hemma och det är många som blir permitterade så människor har fortfarande löner, men de kan gå hemma. Då kommer man på lite delar som behöver fixas med hus och trädgård och såna saker.

Daniel är ensam i sitt företag. Han samarbetar dock mycket med sin vän Tommy Strandberg som har den egna firman Trosa Plåtslageri.

– Jag har fått hjälp av honom att starta igång mitt företag.

I östra Sörmland, som förutom Trosa även omfattar Gnesta, Nyköping och Oxelösund, ökade företagandet förra året med 24 procent. I riket blev ökningen 14 procent.

undefined
Birgit Båvner, verksamhetschef Nyföretagarcentrum Östra Sörmland.

Nyföretagandet i östra Sörmland har fortsatt att öka under januari och februari i år.

– Vi har inte sett någon dip ännu. Hitintills i år har 100 nya företag startat vilket är fem fler än samma månader 2020. Åtta konkurser hitintills finns anmälda vilket är en mer än samma period förra året, säger Birgit Båvner, verksamhetschef Nyföretagarcentrum Östra Sörmland.

Enligt Birgit Båvner startar många utlandsfödda eget.

– Många kom ju 2015-2016. Nu har man skaffat sig en bra grund att stå på i Sverige. Man har lärt sig språket, man har varit ute och jobbat några år och man vill nu starta företag därför att man var företagare i sitt hemland. 

Birgit säger att antalet unga som startar företag ökar. 

– Eftersom vi har en hög ungdomsarbetslöshet och vi har Ung Företagsamhet som är alldeles lysande bra och som många ungdomar är med i på gymnasiet. Det har inneburit att många ungdomar förverkligar den där drömmen som faktiskt startade på gymnasiet.

– Det kan vara både de som kommer ganska direkt från gymnasiet, men vi har också gruppen som har studerat på högskolan några år och sedan hör av sig och säger att 'nu är det dags'.

Skälet att Sörmland går bra idag när vi tittar på nytt företande jämfört med riket och jag tycker att mycket beror på att vi har varit duktiga på att jobba med speciella målgrupper och gjort riktadeinsatser.

Nyföretagarcentrum har anpassat sig till rådande omständigheter och har många digitala möten. Både rådgivningar och starta eget-kurser sker digitalt.

– Pandemin har skyndat på den här teknikutvecklingen.

Härom veckan hade man även sitt första digitala frukostmingelmöte som faktiskt lockade fler deltagare än något fysiskt frukostmingel har gjort. Birgit Båvner tycker att de digitala mötena funkar såpass bra att Nyföretagarcentrum kommer att fortsätta med dem till viss del även efter pandemin.

– Vi kommer att jobba med både fysiska möten och digitala möten.

undefined
Emma Widstrand matar hundarna på det nystartade hunddagiset Widebjörn.

Ett annat nytt företag är Widebjörn Hunddagis AB i Vagnhärad som startades i augusti förra året. Anna Lilja driver hunddagiset tillsammans med sin sambo Patrik Widstrand och hans dotter Emma Widstrand. De samarbetar även med gymnasieskolor och arbetsförmedlingen.

– Det har varit tufft hela tiden fram tills nu när det har börjat lossna. Vi har många hundar, men inte så många på heltid. De flesta lämnar två eller tre dagar. Hundägarna jobbar hemifrån och vill inte att hundarna ska skälla när de har teamsmöten. De vill även att hundarna ska ha hundkompisar att leka med. Vi har 20 hundar i dagsläget, berättar Anna Lilja.

Hon menar att hunddagis ligger rätt i tiden, bland annat på grund av att det har blivit vanligare att ha hund under coronatiden. Det finns möjlighet att utöka hunddagisets lokaler om det skulle behövas. Samtidigt vill Anna inte att verksamheten ska bli så stor så att den blir opersonlig.

– Våran slogan är ’mer motion - mindre ensamhet’. Det står vi verkligen för. Vi motionerar hundarna och de är aldrig är ensamma.

undefined
Anna Lilja och Emma Widstrand på Widebjörn Hunddagis i Vagnhärad.
Nyföretagande 2020

Trosa +71 procent

Gnesta +48 procent

Oxelösund +6,3 procent

Nyköping +9,4 procent

Riket +14 procent

Källa: Nyföretagarcentrum Östra Sörmland.

Karta: Trosa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!