Reningsverk riskerar att stå utan tillstånd

I ett drygt decennium har frågan om Trosas reningsverk stötts och blötts av politikerna. När tillståndet löper ut i sommar riskerar kommunen en anmälan om miljöbrott.

Trosa reningsverk är, precis som verket i Vagnhärad, gammalt och slitet och behöver ersättas.

Trosa reningsverk är, precis som verket i Vagnhärad, gammalt och slitet och behöver ersättas.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2021-05-06 09:30

Redan 2011 ansökte kommunen om ett tidsbegränsat tillstånd för reningsverket i Trosa. Det vanliga är att tillstånden gäller tills vidare, men eftersom det fanns planer på att bygga ett nytt verk beviljades ett nytt tillstånd för de kommande tio åren.

I sommar löper det tillståndet ut, och något nytt reningsverk har som bekant fortfarande inte byggts. Nyligen beslutade sig politikerna om att istället satsa på en överföringsledning till Himmerfjärdsverket, för att på sikt kunna riva kommunens egna reningsverk.

Projekteringen av överföringsledningen har dock inte påbörjats ännu. Därför sökte kommunen i slutet av förra året om att ännu en gång få förlängt tillstånd för det gamla reningsverket i Trosa, den här gången med sju år. Sedan det förra tillståndet beviljades har dock miljökraven skärpts rejält, något som nu kan innebära problem för kommunen.

– Vi kan konstatera att man har svårigheter att ens klara de utsläppsvärden för till exempel fosfor som var aktuella för tio år sedan, säger Lars Andersson.

Han är miljöprövningshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala, som sköter tillståndsärenden även för Sörmland och Västmanland. Efter kommunens första ansökan krävde länsstyrelsen kompletteringar på hela 27 punkter, bland annat gällande fosfornivåerna och hur ofta verket har bräddat de senaste åren, det vill säga släppt ut orenat avloppsvatten.

Kommunen har svarat på kompletteringskraven, men sannolikt kommer länsstyrelsen komma med nya krav. Risken är alltså att kommunen står helt utan tillstånd för ett av sina reningsverk när det nuvarande tillståndet löper ut den 30 juni i år.

– Tiden är helt klart ett problem i det här läget. Det finns en uppenbar risk att vi inte hinner klart i tid, säger Lars Andersson.

Vad som händer om den situationen uppstår är oklart. Att ett tillstånd löper ut utan att ett nytt är på plats är väldigt ovanligt, eftersom tillstånden sällan är tidsbegränsade.

– Vi kommer inte att tvinga dem att stänga reningsverket, det skulle ju inte göra saken bättre, säger Ulrika Schröder, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.

Vad kan konsekvensen bli för kommunen då?

– Jag vet faktiskt inte på rak arm, det får vi ta ställning till om det blir aktuellt. Men det skulle kunna bli en åtalsanmälan om otillåten miljöverksamhet, säger Ulrika Schröder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!