Företagsledaren, en kvinna i 40-årsåldern i Trosa kommun, har haft svårt att hålla isär det privata och företaget. Företaget har bland annat betalat mat, kläder, smycken, medlemsavgifter, hotell och utlandssemestrar med medföljande familjemedlemmar.
Företaget har inte kunnat styrka att syftet med utlandsresorna har varit annat än rena nöjesresor och har erkänt att nytta och nöje kanske förenats i för stor omfattning.
Företagaren har också haft flera lägenheter, varav två med månadshyror över 15 000 kronor, där kostnader bokförts på firman men intäkter från när de varit uthyrda – till närstående – inte har bokförts. Hyresavtalen har varit skrivna på kvinnan och inte företaget och betalningsavierna har också gått direkt till henne. En av lägenheterna hyrdes av kvinnan flera år innan företaget började sin verksamhet.
Skatteverket godkänner inte heller all användning av den tjänstebil som kvinnan haft och där företaget stått för alla drivsmedelskostnader. Skatteverket anser det bevisat att bilen har använts mer än i ringa omfattning för privata ändamål.
Inredning för närmare 100 000 kronor har inte godkänts. Dels har två kvitton med samma belopp men från olika tidpunkter lämnats in, dels har en person som står som referens på fakturan visat sig vara samma person som följt med på en av de utlandsresor som företaget också försökt göra avdrag för.
Det kanske mest anmärkningsvärda i företagets räkenskaper är inköpet av en hund. Hunden skulle användas i företagets verksamhet men Skatteverket anser inte att det är bevisat att den faktiskt gjort det eller att den skulle ha utbildning för ändamålet.
Företaget har inte redovisat ersättningar och förmåner under beskattningsåret 2023 till kvinnan motsvarande närmare 800 000 kronor och därmed betalat en kvarts miljon för lite i arbetsgivaravgift. Företaget har dessutom felaktigt gjort momsavdrag för nästan 90 000 kronor.
Totalt måste nu kvinnans företag betala nästan 400 000 kronor i arbetsgivaravgifter, moms och skattetillägg för det vidlyftiga användandet av företagets tillgångar för privat konsumtion. Hon riskerar också åtal för ekonomisk brottslighet.
– Vi får inte uttala oss om vi anmäler brott i specifika fall men generellt sett kan jag säga att man ganska snabbt når upp till de kriterier vi har för att göra en polisanmälan, säger Skatteverkets särskilt kvalificerade beslutsfattare, Maria Karls.