– Vi har haft flera sjukdomar hos oss. Kvarka, falsk kvarka (streptokockinfektion), ringorm och även corona. Det svåraste är att vi har en ganska stor anläggning och alla sjukdomar smittar på olika sätt och kräver olika typer av åtgärder, säger Malin Leijon på Trosa Ridsällskap.
Anläggningen vid Tureholm har 40 hästar och är uppdelad i ett privatstall och ridskola. Malin Leijon ansvarar för privatstallet och sitter med i styrelsen, som efter flera utbrott av kvarka år 2019 tog fram ett särskilt smittskyddsprogram där hon är medansvarig.
– Efter kvarkutbrottet tog vi fram flera åtgärder som vi jobbar aktivt med idag. Bland annat färgkodar vi hästarna och graderar deras symptom när vi upptäcker att de är krassliga. Vi är väldigt noga med hygien och desinfektion när det gäller oss själva, hästarna och att separera olika redskap för att inte sprida bakterier eller avföring från en hästgård till en annan, säger hon.
En av de viktigaste åtgärderna, som numera blivit standardutförande på Trosa Ridsällskap, är att isolera en häst så fort den har varit iväg och stått i en annan box eller stall vid veterinärklinik eller om det kommer in en ny häst till gården.
– Just det här med nya hästar är det inte alla som vet om, men vi har det som rutin. Är hästen ny eller om den har varit i väg så får den stå separerad i utebox i tre veckor, medan vi håller koll på hälsan och säkrar att eventuella bakterier är borta, säger Malin.
Inte nog med att behöva tänka på smittskydd för djurens skull, på gården är det såklart också noga med restriktioner för covid-19.
Är du stallets svar på Anders Tegnell?
– Haha, ibland känns det lite så. Nej, men det är klart att det är en utmaning men vi försöker jobba systematiskt och hela tiden revidera. Alla är duktiga, och vi lär oss hela tiden och tar hjälp av veterinärer så fort nånting händer, säger hon.
Kvarka har länge varit ett stigmatiserat ämne och förenat med skam, många vill inte tala om det. Hur tänker du om det?
– Jag känner inte igen det här, då vi varit helt öppna med det. Men jag vet att det finns en tystnadskultur kring det generellt och att det anses som en svaghet att bli sjuk. En del är nog rädda att smitta ner någon annans häst. Vi delar ut informationsblad om smittor här och vill få bort skammen.
Sedan kvarkutbrotten 2019 har inga ytterligare fall konstaterats på gården.