Skärgårdsbåten bjuder på historisk tur

"Sol, vind och vatten, höga berg och djupa hav". Det sjöng Ted Gärdestad att hans drömmar var vävda av och passagerarna på båten M/S Storsand i Trosa skärgård delar nog det med den folkkäre sångaren.

Foto:

Trosa2014-08-06 08:25

M/S Storsand tutar tre gånger för att säga "nu backar jag maskinerna" och tar sig ut ur Trosas hamn som myllrar av båtar i det solglittrande vattnet. Båten, under Kapten Magnus Scherps befäl, börjar dagens första skärgårdstur klockan 11:00. Hon går först till Kråmö, sedan till Askö och så tillbaka till Trosas hamn igen två gånger per dag, från torsdag till och med söndag i sommar.

På båtens övre däck sitter Teresa Hansson och Mats Angré. Paret från Stockholm ska till Kråmö för att sola och bada över dagen. De åker sedan tillbaka med eftermiddagsbåten.

– Jag var på Kråmö med min skolklass i sjuan 1967, och kommer ihåg det som väldigt spännande. Men jag har inte varit där sedan dess, berättar Teresa Hansson.

– Mina farföräldrar köpte ett litet malätet torp utanför Trosa och jag har alltid varit här och semestrat, men aldrig på Kråmö, fortsätter Mats Angré.

Paret bor i det som en gång var ett "malätet" torp, och återupptäckte Kråmö och skärgårdsturerna via Trosas turistbyrå. De blickar ut över skärgården och underhålls av att se alla olika hus och båtar. I högtalaren hör man med jämna mellanrum information och små anekdoter om det båten passerar. Om ön Korpen berättas det om och det lokala "mandomsprovet" att hoppa ned i vattnet från den 23 meter höga klippväggen. Smugglarkungen Algoth Niska och hans olika sätt att smuggla alkohol från Finland genom Trosas skärgård återkommer flera gånger under turen.

– Det är trevligt att få reda på allt det här. Det gör omgivningen mindre anonym, säger Mats Angré och partnern Teresa Hansson fyller i:

– Jag tycker det är extra intressant om smugglare och sånt.

Kapten Magnus Scherp har bott i Trosa nästan hela sitt liv, och han säger att valet mellan Kråmö och Askö beror på vad man vill ha.

– På Kråmö finns det kiosk, klippbad och brygga som man kan bada med barnen från. På Askö får man gå en liten bit för att komma till sandstranden men det är många som väljer det. Kiosk finns det inte på Askö, så dit får man ta med sig egen fika, säger han.

På vägen tillbaka från Askö med M/S Storsand kråmar sig skärgården i sommarsolen. "Det ryktas att Fågelö spelades bort på poker", säger rösten i högtalaren samtidigt som drömmarna om sol, vind och vatten går i uppfyllelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om