Kråmö, som ägs av Trosa kommun, har inga permanenta boende. Men det finns ett tiotal sommarstugor, varav några gamla fiskarstugor, som hyrs ut av företaget Apelago. Ön är ett naturreservat utan rinnande vatten eller avlopp.
– Vi har varit där i många år. Det är en kulturhistorisk miljö därute, säger Björn Röyter som har hyrt stuga på ön under flera somrar. Han fortsätter:
– Man gör samma saker, fiskar och badar, som alla på ön gjort i hundra år. Man är helt frånkopplad från den moderna världen. På ön finns en handpump som alla hämtar vatten från.
Eller – fanns. Nu har kommunen ersatt handpumpen med en elektrisk pump, ett reningsverk och en kran. Detta efter att tarmbakterien E. coli påträffats i brunnsvattnet.
– Jag vänder mig emot att man byter ut pumpen, säger Björn Röyter.
– Dels tycker jag att det är dumt att man smutsat ner det med E. coli, som finns i avföring. I stället för att försöka undvika att släppa ut orena grejer där man hämtar sitt dricksvatten så bygger man ett reningsverk. Det blir konstgjord andning, man löser inte grundproblemet. Det kostar även skattepengar, och man förlorar en bit av den kulturhistoriska miljön som finns på Kråmö. De jag pratar med tycker också att det är tråkigt.
Björn Röyter tror även att en elektrisk pump riskerar att öka vattenförbrukningen, i en kommun som redan uppmanar sina invånare att vara sparsamma med vattnet. Det är oklart hur mycket sötvatten som faktiskt finns i brunnen.
– Det blir ur askan i elden, genom att montera modern utrustning på ett borrhål som kanske inte klarar att leverera så mycket vatten, säger han.
Semir Salkic, fastighetsförvaltare på Trosa kommun, svarar via mejl att kommunen tillsammans med Apelago utreder var tarmbakterierna i brunnen kan tänkas komma från.
– Då vi hade avvikelse på vattenprovet var vi tvungna att vidta åtgärder för att rena vattnet. Reningsanläggningen kräver trycksatt vatten för att fungera, skriver han i ett mejl.
Det finns röster som säger att det varit bättre att behålla den gamla pumpen, och i stället se till att vattnet hålls rent. Hur kommer det sig att man inte gjort det?
– När detta fall uppstår under säsong så är vi tvungna att vidta effektiva åtgärder omgående för att säkerställa vattenkvalitén. Vi ser över en mer permanent lösning under nästa år, skriver Semir Salkic.