Skarven sprider sig – "Helt sjukt att det får fortgå"

Bekymren med skarv fortsätter att gäcka befolkningen i Trosa. Efter att ha gjort Snöholmen till sitt paradis har sjöfågeln nu börjat oroa även inne i villaområdena.

Snöholmen, skarvens paradis.

Snöholmen, skarvens paradis.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2019-04-05 19:29

Tidningen har många gånger förr skrivit om de bekymmer befolkningen i Trosa upplever med sjöfågeln skarv.

På senare år har ön Snöholmen befolkats av fågeln och nu befarar befolkningen inne i tätorten att fågeln är på väg att sprida sin geografiska plats i kommunen.

– Sedan en vecka tillbaka har skarvar invaderat Näktergalslunden. Jag har bott här i tolv år och jag har aldrig sett så här många på land förut, berättar Sara Brunfelter, boende i området.

Näktergalslunden är en nyckelbiotop (naturområde med egenskaper som gör att hotade eller missgynnade arter har möjlighet att leva där) mellan Strandvägen och Kustvägen i Trosa. I en nyckelbiotop får man inte göra vad som helst hur som helst utan tillstånd.

Något som så klart skarven struntar i.

– Skarvarna har brutit och skalat av träd, tagit med sig kvistar till ön och jag har sett att de har börjat flyga längre in i samhället också. Förra året såg jag en eller två skarvar, men sedan hände något. Skarvarna har blivit orädda när man försöker skrämma bort dem.

Sara Brunfelter jämför lite skämtsamt situationen med Alfred Hitchcocks klassiska thriller Fåglarna.

– Vi har varit flera grannar som ringt till kommunen och de kämpar också, men det går inte att göra så mycket då länsstyrelsen hela tiden går på ornitologernas linje. Det är helt sjukt att det här får fortgå.

Som en jämförelse har länsstyrelsen i Uppland beslutat att 300 skarvar ska få skjutas på den uppländska östersjökusten under år 2019, enligt uppgifter till UNT.

Trosa kommuns inställning är att skarven inte ska få bosätta sig så nära människor och bebyggelse, men enligt Ulf Hagstedt på Trosa kommun har man för denna säsong konstaterat att man får ta till andra metoder än de mer traditionella. Några nya ansökningar till Länsstyrelsen var vid intervju med Hagstedt för några veckor sedan inte aktuella.

– Jag är uppvuxen vid Hjälstaviken (fågelsjö i Uppland), är inte jättebra på fåglar, men jag ser hur de beter sig och fungerar i naturen. När ett beteende förändras, när det blir något annat... Folk stannar upp och tittar. Det känns konstigt. Dessutom har det varit ett jätteproblem med att det stinker, man kan knappt gå ut när det regnar och blåser åt det här hållet.

Vad tycker du bör göras nu?

– Jag tror att man måste till källan, ön. Jag vet inte vilka metoder som måste till, men väldigt tråkigt när natur ska bevaras blir helt förstörd. Vi kan inte lägga oss ner och dö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om