OBS! Längst ner i artikeln finns ett videoklipp från jakten. Känsligare tittare varnas.
Än så länge har 75 skarvar skjutits i Trosa, främst från land, men jaktlaget har även en skytt i båt med förare.
– Vi gör vad vi kan för att avliva skadade djur. Som jägare har man alltid ett ansvar för att inte viltet utsätts för onödigt lidande, säger Urban Törnqvist, kommunjägare och koordinator för skyddsjakterna i Trosa kommun.
Enligt honom brukar flyttfåglarna anlända redan i februari.
– Men nu har de väntat i södra Sverige på att isen ska lossna, säger han.
Även om jaktlaget gör vad det kan så händer det att skjutna fåglar inte går att återfinna. Urban Törnqvist berättar att kravet på att använda apporterande hundar, vilket finns för andra fågeljakter, inte gäller för skarv.
– Skarvarnas näbbar är så vassa att en vältränad jakthund kan sluta apportera efter ett möte med en skadad fågel. Därför avråder jag alltid från att använda hund vid skarvjakt, säger han.
Efter att ha bedrivit skyddsjakt på skarv både för egen och andras räkning i fem år har Urban Törnqvist, som även ingår i Svenska Jägareförbundets kustråd, beskrivits som en expert på området.
– När jag började fanns det inte så mycket kunskap utan man fick att utbilda sig själv. Skarvens fjäderdräkt är som ett pansar. Det är en levande varelse och ett rörligt mål så du måste veta vad du håller på med.
Efter förra sommaren räknades över 2 300 skarvbon på Snöholmen och Tureholmshalvön. Efter kläckning motsvarar det närmare runt 12 000 fåglar.
– Men man glömmer bort att det även passerar upp till 70 000 migrerande skarvar genom kommunen, vilka är på väg mot häckningsplatser norr om Södermanland, säger Urban Törnqvist.
Enligt honom är det en siffra att beakta eftersom skarven inte nödvändigtvis återvänder till kläckningsplatsen vid häckning.
– De är opportunister när det kommer till val av boplats. Därför är åtgärder som skyddsjakt och förstörelse av bon extra viktigt. Idag är det en åtgärd markägare får bekosta själva utan kompensation.
Eftersom skarven är en fredad art får jakten aldrig bedrivas för att minska populationen. För skyddsjakten på 500 fåglar vid Uddby, som pågår sedan första mars, är målet att hindra anländande fåglar att slå sig ner vid skyddsvärda träd eller fastigheter.
Samtidigt bedrivs även en annan skyddsjakt, på lika många individer med målet att minska skarvens uttag ur de lokala fiskebestånden i Tureholmsvikens fiskefredningsområde.