Sopsnusk på måndagar: "Så ofräscht – vidrigt"

Sopor, skit spritt på marken, skator och råttor som mumsar i sig det de kan. "Vidrigt! Vi betalar så mycket att det vore anständigt av kommunen att ta hand om våra sopor", säger Kristin Rydberg.

Containern räcker inte till, tycker Kristin Rydberg t v. "Fyllnadsgraden är bara 60 procent", säger handläggaren Eija Karlsson hos Trosa kommun.

Containern räcker inte till, tycker Kristin Rydberg t v. "Fyllnadsgraden är bara 60 procent", säger handläggaren Eija Karlsson hos Trosa kommun.

Foto: Isak Dahl/Kristin Rydberg

Trosa2023-09-27 13:22

Kristin Rydberg är inte nådig i sin kritik mot Trosa kommun.

– Vi får dryga fakturor men får åka och lämna soporna själva på uppsamlingsstationerna. Men varje måndag är det kaos på stationen i korsningen Hökebergsvägen-Torparvägen. Containern för matavfall är proppfull och folk lämnar sina sopor på marken intill. Där ligger sopor och skit spritt överallt och vimlar av råttor och skator. Det är så vidrigt!

undefined
”Så här ser det ut varje måndag ”, hävdar Kristin Rydberg.

Kristin Rydberg har bott i området i flera år och säger att under den tiden har antalet hushåll i området växt väldigt mycket.

– Men ändå fortfarande bara en container. Den klarar inte av allt folk slänger efter helgen. Det är så ofräscht och så ska vi inte behöva ha det. Jag har påpekat det här för kommunen ett flertal gånger utan att något händer.

Dessutom säger Kristin att hon och andra kommuninvånare betalar för en tjänst som också utnyttjas av husbilsägare och turister som inte betalar för hanteringen.

– Det känns orimligt att vi som bor permanent ska stå för ökade kostnader som genereras av de som inte bor här.

undefined
Proppfullt i containern, då hamnar påsarna på marken eller till och med ovanpå, fast det är otillåtet just för att slippa skadedjur.

Eija Karlsson, handläggare på Trosa kommun som ansvarar för sophanteringen, har sett Kristins bilder.

– Det ser alldeles förskräckligt ut. Men jag pratade med chauffören som tömmer där igår och han säger att det är bara 60 procents fyllnadsgrad i containern och tyckte till och med av miljöskäl att vi inte ska tömma lika ofta som nu, två gånger i veckan, säger hon.

Hon säger att det beror på att folk slänger sopor på fel sätt.

– Den här gången var det fullt men normalt är det bara fullt vid luckorna och tomt i mitten. Om alla slänger in sina påsar mot mitten från början blir det inte fullt lika snabbt vid luckorna. Och när det är fullt vid luckorna måste man trycka in sin påse, då byggs det inte på där.

undefined
"Om alla bara puttar in sina påsar ordenrligt är problemet löst", säger kommunens handläggare Eija Karlsson.

Eija Karlsson säger att nedskräpningsproblemet är värst på stationen vid Augustendal.

– Ibland får vi ta personal från vår fastighetsservice för att städa upp, ibland gör FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen som sköter insamlingen, det beror lite på vilken typ av skräp det handlar om. Men ofta är det våra fantastiska chaufförer som brukar röja på marken kring containrarna, om det inte är alltför mycket.  

Kristin Rydberg är inte nöjd med förklaringen.  

– Då förstår jag inte hur det kan se ut så här. Det var omöjligt att trycka in påsen. Två containrar behövs. 

undefined
"Jag har ringt både kommunen och företaget som sköter insamlingen ett flertal gånger utan att något händer", säger Kristin Rydberg.
Kommunens tre bästa tips

1 Släng inte precis vid luckan, skicka in påsen mot mitten av containern.

2 Om det är fullt vid luckan – tryck till så påsen åker in ordentligt.

3 Om det är helt fullt, lämna inte soporna på marken, åk till en annan återvinningsstation.

Karta: Återvinningsstation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!