Rapporten, som beskrivit resultatet i Skolmat Sveriges kartläggning, är framtagen av forskare på Karolinska institutet på uppdrag av bland annat SKL. Den visar på en positiv utveckling inom skolmåltidsbranschen. Men för att höja ribban ännu ett steg det krävs ett samlat angreppssätt från aktörer som beslutsfattare, kostchefer och föräldrar.
Elevernas inflytande är en av sex kategorier som karläggningen omfattar och mindre än hälften, 40 procent, av skolorna på ett nationellt plan brukar göra en undersökning för att ta reda på vad eleverna tycker om maten. Övriga kategorier i studien rör frågor som skolresturangens miljö, näringsriktighet, service och pedagogik och miljöpåverkan.
Elever på 41 procent av skolorna upplever att ljud och buller stör under lunchtiden. En vegetarisk rätt serveras till eleverna dagligen på 45 procent av skolorna. Majoriteten av skolorna nådde upp till rekommendationerna för fiber och järn, men de hade det svårare med vitamin D och fettkvalitet.