Skateboard hellre än dataskärmar på höstlovet

Kommunen anlitar Trosa Skateboardförening för att sätta barn i rörelse under höstlovet. "En av de mest efterfrågade aktiviteterna" säger kulturskolans chef Klas Jättner.

Dominic Holloway, Lorenzo Carrenho och Eda Bergström har alla kommit till Trosa skatepark under tisdagen.

Dominic Holloway, Lorenzo Carrenho och Eda Bergström har alla kommit till Trosa skatepark under tisdagen.

Foto: Isak Dahl

Trosa2021-11-03 15:25

– När kulturskolan frågade Trosa kommuns barn vad de själva ville ha för aktiviteter under skollovet var skateboardlektioner en av de saker som toppade listan. 

Enligt Klas Jättner som är chef för kulturskolan i Trosa ingår skateboardlektionerna även i kommunens arbete med att främja ungdomars fysiska aktivitet. 

– Kommunen arbetar med att främja fysisk aktivitet och gav extra medel i somras till föreningar för att ungdomar skulle kunna röra sig mer. Vi har en väldigt stor dansverksamhet inom kulturskolan men även skateboard och kickbike är väldigt fysiskt, säger han.

Folkhälsomyndigheten finner det angeläget att stimulera rörelse bland barn och ungdomar. Skolelever som rör sig mer upplever mindre stress, känner sig friskare och löper mindre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar när de blir vuxna. Samtidigt ökar stillasittandet och skolbarn spenderar 70 procent av sin vakna tid fysiskt inaktiva. 

undefined
Stillasittandet är utbrett och Folkhälsomyndigheten finner det angeläget att stimulera rörelse bland barn och ungdomar. För att göra Trosas skatepark tillgänglig för fler personer har kommunen köpt in ett antal kickbikes som finns att låna.

Under sommaren tog kommunen in skatboardinstruktör från Stockholm men nu har uppdraget gått till Trosas nystartade skateboardförening. 

Under två dagar står Charlie Granander på skateparken vid Nyängsvägen för att visa alla som vill hur man kan ta sig ner för ramperna.

– Dagen är till för att man ska få prova på och komma hit för att lära sig nya grejer. För en del handlar det bara om att ta sig ner för ramperna, andra vill prova på olika trix, säger han. 

undefined
Vilken nivå man börjar på är individuellt. Eda Bergström har åkt själv sedan förra hösten och får nu hjälp av Charlie Granander med att åka i den stora rampen.

Dominic Holloway, 15, och Lorenzo Carrenho, 12, känner inte varandra sedan tidigare men träffades under tisdagen.

– Jag bor i Vagnhärad så det här är egentligen det enda stället där jag kan åka, säger Dominic Holloway.

Lorenzo Carrenho har åkt skateboard länge men väljer för dagen sin kickbike.

– Det är roligare och enklare, säger han.

undefined
”Jag körde mini-BMX tidigare och har skejtat i flera år. Men idag kör jag kickbike, det är lättare”, säger Lorenzo Carrenho.

Eda Bergström, 12, fick upp ögonen för skateboard efter att hennes pappa pratat mycket om aktiviteten. 

– Vi åkte tillsammans i början men han var inte så duktigt så nu åker jag mest själv. Men det är jätteroligt, säger hon.

undefined
Eda Bergström har skejtat sedan förra hösten och blev inspirerad av sin pappa till att börja. "Under sommaren och våren åkte vi tillsammans, men han är inte så bra utan ramlar ofta och sedan kan han inte åka på flera veckor."

I Folkhälsomyndighetens senast tillgängliga rapport över barn och ungdomars rörelsemönster var 11-åringar inaktiva under 67 procent av sin vakna tid. För 15-åringar var motsvarande siffra 75 procent. Med skolidrotten inräknad ägnades endast tio procent tiden ägnades åt fysisk aktivitet på måttlig eller hög nivå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!