"Har du tänkt på hur solvarm asfalt känns under en hundtass?" frågar Christoffer Lund, några sekunder senare svarar han själv:
– Lägg ovansidan av handen, eller din underarm, mot asfalten så känner du. Den blir mycket varmare än vad man kanske tänker sig. Därför ska man tänka sig för innan man tar med sig hunden ut på långa promenader dagtid under sommaren, gå ut på kvällarna istället. Eller tidigt på morgonen, säger han.
Christoffer jobbar som hundförare och håller utbildningar i allt från vardagslydnad till viltspårning. Han har själv fyra hundar och har genom åren lärt sig mycket om hur man på bästa sätt håller sina fyrbenta kompisar pigga, friska och alerta under årets varmaste månader. Trots att mycket kan te sig som självklarheter tål det att upprepas.
– En sak många inte känner till är att hundar inte tål algblomning. Därför ska man undvika att låta hunden bada i vatten där det pågår, eller nyss varit, algblomning. De ska inte heller äta tång eller musslor eftersom de farliga ämnena finns också där. Badar hunden ändå så ska man vara noga med att skölja av den efteråt så att de inte slickar på pälsen och för i sig sådant de inte tål. Ett tips är att alltid ha med sig petflaskor med vatten, säger Christoffer.
Sådant som är svårare att skydda sig från är fästingar och ormar. För en hund kan ett ormbett vara direkt dödligt och det är viktigt att snabbt söka vård när det händer.
– Om du ser, eller misstänker, att hunden blivit ormbiten ska du alltid uppsöka veterinär. Fort! Många ger kortison till sin bitna hund men det ska man inte göra utan veterinärs inrådan, kortison motverkar nämligen effekten av det ormserum som numera finns att ge, säger Christoffer.
Han tipsar också alla hundägare att träna sina hundar på att bli burna.
– Om en hund blivit biten så ska den röra sig så lite som bara möjligt eftersom giftet då sprider sig snabbare, bär därför hunden. En del kan tycka att det är läskigt så det är bara att öva lite innan något har hänt.
När det kommer till fästingar är det är inte alls ovanligt med fästingburna sjukdomar som borrelia och hundens motsvarighet till TBE, ehrlichios.
– Jag söker igenom mina hundar varje dag för att upptäcka och ta bort fästingar. Tänk på att inte snurra fästingen när du tar bort dem utan dra rakt upp. Annars är det lätt att huvudet sitter kvar. Sen är det samma sak igen, kanske låter jag tjatig men kontakta alltid veterinär om du misstänker att din hund drabbats av någon fästingburen sjukdom.
Kryp och alger till trots är värmen ändå den största boven om sommaren. Bortsett från tipset om att hålla koll på asfaltstemperaturen är det bra att veta vad man kan göra om hunden faktiskt blir överhettad.
– Kyl ner hunden sakta från tassarna och uppåt med svalt, inte kallt, vatten. Undvik att spola hunden, använd istället exempelvis blöta handdukar och lägg över hunden, säger Christoffer.
Men vikigast av allt:
– Lämna aldrig hund i bilen sommartid, inte ens i skuggan. En bil som står parkerad i skuggan när det är 20 grader varmt blir snabbt nästan 50 grader varmt. En bild som står i solen när det är 22 grader kommer nästan upp i 90 grader. Det är livsfarligt.