Slarviga turister drar ner statistiken

Turismen gör mycket gott för Trosa, men när det gäller den annars så förstaklassiga sopsorteringen ställer de tillfälliga besökarna mest till det. Mängden sorterat matavfall minskade med nästan åtta procent mellan maj och augusti.

Trosa2013-08-19 08:42

I juni skrev SN om hur Trosaborna blir allt bättre på att sortera sina sopor och att de var som allra bäst på att hantera sitt matavfall på rätt sätt. I mätningarna från maj bestod nästan en fjärdel av soporna av de gröna påsar som används för matavfall. Men när en ny sopscanning gjordes i augusti för att se läget förändrades sommartid var resultatet nedslående.

Matavfallet hade minskat från 20 procent till 12 procent på landsbygden och från nästan 24 procent till 19 procent i tätorterna.

– Visst är det tråkigt, men så här ser det ofta ut på sommaren. Vad det beror på kan vi bara spekulera i, säger Eija Karlsson handläggare på Tekniska kontoret.

Kan det bero på turisterna?

– Jo, det är ju mycket turister och sommarboenden. Men det är lika illa vad det än beror på. Man kan ju tycka att det inte borde vara ett problem, sopsorterar gör man ju på många håll i landet.

För att komma tillrätta med problemet ska kommunen nu arbeta fram ny information att dela ut inför nästa sommar.

– Vi har ju en informationsbroschyr varje år, det är en städnig diskussion hur vi ska kunna bli bättre. Men samtidigt är det alltid ett problem att man riskerar att komma med för mycket information, att människor till slut inte kan ta den till sig, säger Karlsson.

Också på Telge återvinning, som genomförde sopscanningen, tror man att kommunens tillfälliga besökare och sommarboende kan vara svaret på gåtan om vem som slarvat.

– Vår uppfattning angående avfallet är att det blir något sämre under sommaren och att det tydligast är märkbart på landsorten. De har troligtvis sin förklaring av att det vackra Trosa då besöks av många sommargäster då vilka kanske inte alltid har tagit till sig information kring hur man skall sopsortera i Trosa kommun, säger Kjell Lager, affärsområdeschef för behandling på Telge återvinning.

De gröna påsarna sorteras maskinellt ut från resten av soporna genom optisk sortering vilket betyder att kameror läser av färgen på påsarna och sedan skickar dem vidare på rätt håll. Totalt hanteras drygt 10 ton sopor från Trosa per år.

I papperstidningen: Så ser det ut i Gnesta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om