Smällen – jordskalv, mina eller ufo?

Mystiken kring smällen i Trosa skärgård tätnar och teorierna om vad som orsakade den är många.

Smällen

Smällen

Foto:

Trosa2015-04-14 16:43

Enligt Försvarsmakten kan militära operationer uteslutas, även om det tycks vara den mest logiska förklaringen. Det öppnar upp för andra, mer kreativa, idéer – vilka ufon och meteorer är två.

I Norrköping sitter Anders Liljegren. Han är ansvarig för Arkivet för det oförklarade, eller AFU (archives for the unexplained).

– Det sista året har vi haft fyra-fem smällar här i Norrköping. För inte så längesen hade vi ett studiebesök på Ufo-arkivet när det var en rejäl smäll utanför, men polisen hittade ingenting.

AFU undersöker fenomenet med de oförklarliga smällarna som har inträffat runt om i Sverige. De har inga konkreta teorier i nuläget, men enligt Anders Liljegren förekommer liknande smällar ofta i arkivet.

Varför tittar Ufo-arkivet närmare på smällarna?

– Det har funnits fall där det har varit smällar i samband med ufo-observationer, men det är inte så vanligt. Vi vet inte riktigt vad det är för typ av fenomen vi undersöker, men om luften förflyttas snabbt och det är tillräckligt mycket energi, blir det en bang. Vi får se om det blir fler smällar, men det skulle jag tro, säger Anders Liljegren.

En annan utomjordisk teori är den att en meteor passerade atmosfären och orsakade smällen. Ludwig Liszka är professor vid institutet för rymdfysik, och han säger att så inte var fallet.

– Om en meteor, eller något annat, hade passerat i atmosfären skulle vi se det, säger han.

Ludwig Liszkas skulle hellre satsa pengarna på att det var ett väldigt lokalt jordskalv.

– Jag har själv upplevt lokala jordskalv, två stycken faktiskt. De brukar inte registreras om det inte finns någon lokal seismograf (en apparat som mäter rörelser i jordskorpan, redaktionens anmärkning). Då skakar det ordentligt.

Kan det smälla också?

– O ja! Det kan man verkligen säga att det gör, säger Ludwig Liszka.

Så enligt Ludwig Liszka, och Anders Liljegran kan lokala jordskalv eller utomjordiska varelser inte uteslutas, men inte heller bekräftas. "Kan det ha varit ryssar som sprängde en mina?". Den frågan ramlade in i SN:s mejlkorg på tisdagen, och minor finns det gott om i Östersjön. Mellan 40 000 och 50 000 minor finns på dokumenterade, och okända, platser. Minorna är anpassade för att skada eller spränga fartyg och ofta är sprängladdningen intakt, men förknippas inte med akut livsfara för gemene man. Marinen har inte fått i uppgift av Försvarsmakten att undersöka om det var en mina som orsakade smällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om