Kortare handläggningstider för bygglov i Trosa

Trosa kommun kunde förra året korta handläggningstiderna för bygglov trots att antalet ansökningar var rekordstort.

Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef Trosa kommun.

Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef Trosa kommun.

Foto: Privat

Trosa2021-03-12 10:08

Trosa kommun tog förra året emot nästan 400 ansökningar om bygglov, vilket är fler än någonsin tidigare. Trots den ökade volymen kunde ärendena hanteras på tider som var kortare än året innan. Den genomsnittliga handläggningstiden var knappt två veckor och mediantiden en vecka. 

– Vi är väldigt stolta över att under ett sådant högtrycksår lyckats ha så bra handläggningstider och samtidigt hög kundnöjdhet när vi mäter i NKI och motsvarande. Just den kombinationen är riktigt rolig, säger Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef Trosa kommun. 

Han menar att en orsak till den snabba handläggningen är att politikerna i samhällsbyggnadsnämnden signalerat att det är viktigt. 

– Det finns en lagstadgad tid att man ska fatta ett beslut inom tio veckor och där har vår samhällsbyggnadsnämnd sedan ett antal år tillbaka haft ett mål om fyra veckor i mediantid. 

undefined
Pär Åkerberg driver Åkerbergs Trafik i Vagnhärad som snabbt fick bygglov för sin nya lager- och logistikhall.

En av de företagare som haft ett bygglovsärenden hos Trosa kommun under förra året är Pär Åkerberg som driver Åkerbergs Trafik i Vagnhärad. Företaget fick snabbt bygglov för sin nya lager- och logistikhall på Kalkbruksvägen. 

– När jag väl fick in handlingarna fick vi ett snabbt beslut. Jag är positiv, säger Pär Åkerberg. 

– Det var korta beslutsvägar och en rak dialog med högt i tak. Jag har inget att klaga på. Det har känts bra för mig. 

Den 1 900 kvadratmeter stora hallen kommer att användas för tredjepartslogistik. 

– Det har tagit lite tid att bygga, men det beror på pandemin och tillgången på material och hantverkare. Vi är snart klara, säger Pär. 

Enligt Mats Gustafsson har Trosa kommun sedan flera år tillbaka en tydlig struktur för arbetet med bygglov. 

– Det handlar om att bygga kultur under ganska lång tid om hur man hanterar myndighetsutövning. Att våga fatta beslut, att våga känna att nu kan jag tillräckligt i det här ärendet för att våga fatta ett beslut. Det går ju att utreda ett ärende hur länge som helst. Det finns alltid någon ny vinkel på saker och ting, men man måste någonstans inse att nu är det läge att sätta punkt. 

En annan framgångsfaktor är en långtgående delegation. 

– Vi kan fatta i princip alla bygglovsbeslut på tjänstemannanivå. Man behöver inte invänta politiska sammanträden för att fatta beslut. Det är egentligen bara negativa beslut för sökanden och olika former av förelägganden som behöver upp i nämnden för beslut. Det gör oss betydligt mer snabbfotade.  

– Alla våra handläggare har delegation på merparten av alla ärendetyper. De behöver inte invänta att det finns någon chef på plats för att skriva på ett beslut. 

Det interna samarbetet mellan olika avdelningar på kommunen har också betydelse. 

– När man ska fatta ett bygglovsbeslut kan det till exempel handla om att man behöver ha en dialog med miljökontoret. Då undviker vi i möjligaste mån att skicka formella remisser mellan olika enheter utan då går den enskilda bygglovhandläggaren över till miljöinspektören och diskuterar frågan så att man enkelt kan komma vidare i ärendet, säger Mats. 

undefined
Jonas Ivervall, näringslivschef Trosa kommun.

Enligt Jonas Ivervall, näringslivschef Trosa kommun, arbetar kommunen aktivt med uppföljning av de resultat den får från de enkätundersökningar som Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, genomför. Han konstaterar att en del i att tempot kan hållas är att ju mer komplett en ansökan är när den lämnas in desto snabbare går den att hantera. 

– Om man har en bra dialog innan bygglovet lämnas in så blir det mer komplett. Även vår e-tjänst hjälper till med att se till att kompletta handlingar lämnas in då det inte går att skicka in om något väsentligt saknas, säger Jonas Ivervall. 

Tips vid bygglovsansökan

Börja med att ta reda på vilka förutsättningar som gäller för fastigheten. Vad får man göra enligt detaljplanen?

Lämna in kompletta ansökningshandlingar så minskar handläggningstiden. 

Tidig dialog med kommunen. Om du är osäker - ställ dina frågor till kommunen tidigt! 

På senvåren är handläggningstiderna som längst eftersom söktrycket då är störst. Om man har möjlighet kan man söka bygglov vid andra tidpunkter på året då handläggningstiderna är kortare. 

Källa: Mats Gustafsson, Trosa kommun. 

Karta: Trosa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!