De fyra alternativen kallas "korridorer". Det innebär att det inte är några exakta vägsträckningar som ritats in på kartan, utan fyra stråk med en längd på mellan 2,2 och 2,9 kilometer vardera.
Nu är alternativen emellertid väl utredda och har ställts emot varandra när det kommer till saker som geografi, kulturarv och påverkan på djur, natur och friluftsliv. När de presenterades för första gången i höstas var det hela mer översiktligt.
– Vår konsult har granskat de fyra korridorerna utifrån olika aspekter. Det vi håller på med just nu är att kvalitetskontrollera dokumentet innan det går ut på remiss, säger Ulrica Eriksson, projektledare på Trafikverket.
Samrådet påbörjas inom de närmaste veckorna. En remisshandling kommer då som vanligt att finnas tillgänglig på biblioteken i Trosa och Vagnhärad, och dessutom gå att ladda ner och skriva ut från kommunens hemsida.
Samtliga fyra stråk börjar vid väg 218 i höjd med Bråtagatan, ungefär, för att så småningom mynna ut vid Västerljungsvägen i närheten av Tureholms grindstugor.
Det är sträckningen genom Hungaskogen som skiljer sig åt. Utmaningen har enligt Trafikverket varit att inte komma för nära bostadsbebyggelsen, men att samtidigt dra vägen så pass centralt att folk faktiskt använder sig av den.
Huvudsyftet är avlasta Smäckbrogatan – den smala led genom centrala Trosa där det dagligen passerar ett stort antal bilar på väg mellan östra och västra Trosa, eller mellan Trosa och Västerljung.
Det finns även ett nollalternativ som går ut på att inte bygga någon förbifart alls.
– Vi har skrivit om det också och tagit med det i måluppfyllelsen. Där framgår att det alternativet inte uppfyller målen om man ser till de förväntade trafikflödena år 2040. Om Trosa ska kunna expandera så fungerar det inte, säger Ulrica Eriksson.
När förstudien till Förbifart Trosa var ute på samrådinkom en del kritiska synpunkter om att nollalternativet var dåligt utrett. Det tillbakavisas alltså av Ulrica Karlsson, och sedan dess har länsstyrelsen slagit fast att vägprojektet inte har någon betydande miljöpåverkan.
De synpunkter som kommer in den här gången besvaras på vanligt sätt i en så kallad samrådsredogörelse. Men kommunens, länsstyrelsens och Trafikverkets egna åsikter väger tyngst när en av korridorerna väljs framåt sommaren.
– Vi ska ta hänsyn till och bemöta de synpunkter som kommer in. Men vi måste se till helheten, hela samhällets bästa, säger Ulrica Eriksson.