Konsulenterna Christina Jansson, Anna Gunnarsson och Lotta Karlkvist jobbar alla tre med att hjälpa till vid placering av barn och unga som behöver extra stöd i livet. Just nu letar de jour- och familjehem i Trosa. Enligt verksamhetschef Christina Jansson är behovet relativt konstant men vid terminsstart och sommarlov blir trycket högre.
– Vi vet inte varför omplaceringarna ökar vid de här tillfällena, vi kan bara spekulera i att barnen kanske uttrycker större oro vid förändring och då kanske skolans skyddsnät uppmärksammar det tydligare, säger Anna Gunnarsson.
Tidningen har nyss berättat att även orosanmälningarna ökar strax före skolavslutning och efter sommarlovet.
Ung destination jobbar på uppdrag av socialtjänsten och är deras förlängda arm i kontakt med jour- och familjehem. Kravet på sådana hem är att det ska vara barnet som står i centrum, att de vuxna tar ansvar och att de själva är flexibla, lyssnande och lösningsorienterade.
Vid sidan om står Anna Gunnarsson och Lotta Karlkvist och stöttar med samtal kring hur familjen kan möta olika situationer som uppstår med en ny familjemedlem. Det är viktigt att de vuxna runt barnet förstår orsaker till barnets agerande, säger Anna Gunnarsson.
– Till exempel kan barnet upplevas som aggressivt fast det i stället handlar om att det behöver närhet. Då kan det vara svårt att bemöta barnets grundläggande behov. Alltså att förstå att ilskan talar för rädsla, sorg eller behov av ömhet, säger Anna Gunnarsson.
Behovet av jour- och familjehem är stort. Exakt hur många barn som behöver tillfälliga eller längre placeringar är svårt att säga eftersom det är en ständigt strid ström av förfrågningar, enligt Christina Jansson. Under intervjun, som tar ungefär en kvart, ringer telefonen och ett nytt barn behöver tas om hand för en snabb placering.
För att bli jour- och familjehem krävs att man inte står i "fel" register. Både socialtjänsten och Ung destination gör varsin utredning där man bland annat kollar familjen i brotts- och socialtjänstens register, Försäkringskassan och Kronofogdemyndigheten. När det är klart försöker Anna, Lotta och Christina att matcha barnets behov till familjens egenskaper.
– Vi söker familjer som kan ge stöd och vägledning. Det kan vara en familj med mycket aktiviteter, en familj som är bra på att hjälpa till med läxor – alla möjliga egenskaper som matchar barnet, säger Lotta Karlkvist.