Sonen slog mamman blodig – gav sig sedan på mormor

En man i 30-årsåldern har erkänt att han i somras slog både sin mamma och mormor tills de blödde. När polis grep honom kördes han direkt till psykakuten.

Sonen misstänks ha hållit fast mamman i håret och misshandlat henne med ett stort antal slag. Bilden är arrangerad.

Sonen misstänks ha hållit fast mamman i håret och misshandlat henne med ett stort antal slag. Bilden är arrangerad.

Foto: Magnus Grimstedt, Anders Wiklund/TT

Trosa2023-09-20 06:43

Det var i början av augusti som mannen, enligt åtalet från åklagare My Lindholm, gav sig på sin mamma med upprepade knytnävsslag i huvudet. Misshandeln skedde i Trosa kommun.

Dagen efter blev det värre. Då ska sonen ha hållit fast mamman i håret och slagit ett stort antal slag mot ansikte och bakhuvud.

Under en bilfärd på E4 ett par veckor senare ska han plötsligt ha slagit mamman igen, med upprepade knytnävsslag mot huvudet, nu så illa att hon började blöda.

Hon har i förhör berättat hur hon skrek åt honom att sluta. Sonen ska ha svarat att han måste ge henne "ett par slag till" och tvingat henne att ta bort den tygkasse som hon höll upp som skydd.

Efter det bad mamman sonen att köra henne till akuten. Hon sa att hon skulle ta en taxi hem eftersom hon inte vågade åka med honom. Då vände han tillbaka mot Trosa och hem till sin gamla mormor. Där blev han, enligt åtalet, arg igen och ska ha slagit henne flera gånger i huvudet så att även hon började blöda.

Mannen greps samma dag och fördes till psykakuten.

undefined
Åklagare My Lindholm berättar att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan förhandlingarna i Nyköpings tingsrätt kan fortsätta.

I förra veckan hölls rättegång i Nyköpings tingsrätt och mannen har erkänt alla de brott han åtalas för.

Mamman har i förhör berättat att sonen under flera år varit mycket våldsam mot sina närmsta familj och att de bland annat sovit med låst sovrumsdörr. Till polisen har hon uppgett att hon var livrädd för sonen.

Mormodern har han enligt förhören aldrig varit våldsam mot tidigare. Hon beskrivs som en gammal kvinna med svårigheter att gå och hon kunde på inget sätt freda sig mot överfallet.

Domstolen begärde en så kallad paragraf 7-undersökning som visade att det finns anledning att tro att mannen led av en allvarlig psykisk störning både vid de fall av misshandel som han åtalats för och vid undersökningstillfället efteråt.

– Mannen har skickats på en stor sinnesundersökning för att ta reda på hans mentala tillstånd, innan domstolen kan gå vidare och bestämma vilken påföljd han ska få, säger åklagare My Lindholm i Nyköping.

Resultatet av den så kallade rättspsykiatriska undersökning kan ha en avgörande betydelse för om mannen, om han fälls, får fängelse eller rättspsykiatrisk vård. Vård blir det om han visar sig lida av en allvarlig psykisk störning. 

Normalt tar en sådan undersökning fyra veckor. Först därefter kan förhandlingarna i tingsrätten avslutas.

Rättspsykiatriska rutiner

När domstolen anser att en brottsmisstänkt persons psykiska tillstånd bör undersökas begär den oftast en paragraf 7-undersökning för att bedöma om de ska gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning, som är mer omfattande.

I en rättspsykiatrisk undersökning utreder ett team specialister om en brottsmisstänkt har någon form av allvarlig psykisk störning. Resultatet kan ha avgörande betydelse för om personen döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!