Den centralnervösa formen av sjukdomen som kallas EHV-1 kan vara mycket allvarlig. I vardagligt tal kallas EHV-1 abortvirus, eftersom den kan framkalla aborter hos dräktiga ston.
För några år sedan stängde den ner stora tävlingsplatser i Spanien, dit många svenska hoppryttare åker för att tävla på vintern. Flera tävlingshästar insjuknade och dog under dramatiska former.
Drabbade hästar kan få neurologiska symptom som gör det svårt för dem att hålla balansen och de kan till och med bli förlamade. Smittan är luftburen.
Hästen på Erikslund blev tjock i båda bakbenen och varm i det ena, så först misstänktes en skada.
– Sedan blev hon vinglig bak, men inte jätteallvarligt, berättar Ann Hagstedt, stallansvarig.
Då stod det klart att hästen hade EHV-1. En häst till i stallet har haft en febertopp men inga andra symtom och de övriga har hittills varit symtomfria. Detsamma gäller de hästar som går på en lösdrift på gården.
– Nu håller vi tummarna för att den som fick en febertopp inte får några neurologiska symptom.
Ann Hagstedt har, dels som hästägare i stallet, dels ambulerande tränare, vidtagit långtgående åtgärder för att inte riskera att fler hästar ska smittas.
– Jag har ställt in en del träningar men åker fortfarande till de som känner sig trygga med att jag byter skor och kläder och desinficerar allt. Jag går runt och luktar som en simbassäng och är förmodligen den minst riskfyllda att ta in i ett stall just nu, säger hon.
I hemmet använder hon groventrén när hon kommer från det egna stallet, vanliga entrén från lösdriften och gårdskontorsentrén när hon hållit träningar.
– Och så står bilen parkerad så att jag inte behöver gå över mina egna fotspår med skorna när jag går in i respektive entré.
Den häst som insjuknat med neurologiska symptom är på bättringsvägen. Men var smittan kommer ifrån är oklart.
– Vi har inte hittat någon förklaring som håller riktigt. Viruset kan ligga latent för att plötsligt blossa upp, så den behöver inte ha smittats nu heller. Vi får nog aldrig veta var det kom ifrån, konstaterar Ann Hagstedt.
Enligt henne har de andra hästägarna i stallet tagit sjukdomsutbrottet bra.
– Ingen har hetsat upp sig eller pekat finger, de är ganska coola och det är skönt.
Sjukdomen är anmälningspliktig och behandlande veterinär är Gunilla Thyreen. Stallet hålls isolerat till den 8 februari om ingen annan häst får symtom.