Starka reaktioner mot strandnära bygge

Exploateringen av ett strandnära område vid Trosa golfklubb fortsätter att väcka heta känslor. Byggplanerna har skalats ner från tre villor till två, något varken grannarna eller Naturskyddsföreningen ser som betryggande.

TROSA2014-02-13 06:35

– Jag tycker inte att man ska bygga där över huvud taget i och med att det är en känslig miljö, säger Maria Kavcic, ordförande i Naturskyddsföreningen Trosabygden.

Det var i höstas som Trosa golfklubbs planer på att stycka av 75 000 kvadratmeter skog- och ängsmark blev kända. I samma veva ansökte Trotab om att få placera tre villor på området, något kommunekolog Elin van Dooren vände sig emot. Villatomterna berörde nämligen en så kallad nyckelbiotop – en lövskogslund full av gamla träd, hotade växter och lavar.

"I det direkta närområdet är dessutom hotade fågelarter och fladdermöss observerade (...). En exploatering i området riskerar att förstöra eller allvarligt försämra levnadsvillkoren för dessa känsliga arter", skrev Elin van Dooren i ett yttrande den 8 november.

Sedan dess har nya gränser stakats ut. Villatomterna har blivit två i stället för tre, och ligger dessutom strax intill i stället för i den omtvistade lövskogslunden.

När de omarbetade planerna nu ligger på bordet uppvisar Trosa kommun en enad front. Elin van Dooren var själv med och tog fram dem, och stadsarkitekt Filip Henley har gett dem grönt ljus på delegation av samhällsbyggnadsnämnden.

– De två tomter som är planerade nu går inte in i nyckelbiotopen, säger Elin van Dooren.

– Eftersom kommunekologen sagt att det inte påverkar biologin känns det som att det borde gå bra, säger Filip Henley.

– Nu känns det som att vi uppfyller kraven med råge, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Tomas Landskog (M).

Thomas och Daniel Eng har överklagat. De är bröder, bosatta i Jönköping respektive Hägersten, men har sommarbott i närheten av golfklubbens marker sedan de var små. Båda tycker att beslutet är dåligt underbyggt.

– Visst, man går inte in i nyckelbiotopen. Men vad är skillnaden, egentligen? Man går ju ända fram till den, säger Thomas Eng.

– Det finns andra platser att bygga på. Men money talks, så är det, säger Daniel Eng.

Naturskyddsföreningen Trosabygden har inte rätt att överklara. Ordförande Maria Kavcic är dock alltjämt mycket skeptisk och tycker, liksom bröderna Eng, att det är onödigt att bygga i närheten av ett värdefullt naturområde.

– Har man en nyckelbiotop är det angränsande området också viktigt. Det behövs en buffertzon. Sedan ser jag även en risk i att man öppnar upp för mer bebyggelse när man väl börjar exploatera. Det är nog det största hotet, egentligen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om