– Vi har en ganska kraftigt ökad avgift, konstaterar ekonomichef Marlene Bernfalk.
År 2018 var Trosa kommuns inbetalning till LSS-utjämningen 9,5 miljoner kronor, nästa år väntas notan landa på 22,5 miljoner kronor.
Statistiska centralbyrån, SCB, släppte nyligen preliminära siffror för nästa års in- och utbetalningar till de kommunala utjämningssystemen, det som ibland kallas Robin Hood-skatten.
Kostnader för LSS-insatser är sedan 2004 ett separat system. Det finns enorma skillnader i hur mycket kommunernas LSS-insatser kostar, men skillnaderna tros bero på andra faktorer än de som finns i det bredare utjämningssystemet, som bland annat syftar till att minska klyftorna mellan städer och landsbygd.
Fyra av Sörmlands kommuner har så låga LSS-kostnader att de måste betala in till systemet: Trosa, Gnesta, Oxelösund och Strängnäs. Övriga fem kommuner får istället bidrag från samma system. Nästa år väntas drygt 45 miljoner kronor gå till Nyköping.
Trosas snabbt stigande avgift innebär dock inte några ekonomiska bekymmer för kommunledningen, enligt ekonomichefen.
– Man är varken vinnare eller förlorare på det här systemet. Har du haft låga kostnader så får du högre avgift, och tvärtom, säger Marlene Bernfalk och fortsätter:
– Det som kan bli problematiskt är eftersläpningen eftersom nästa års avgift bygger på förra årets kostnader.
Eftersom beräkningarna bygger på uppgifter som kommunerna själva rapporterar in, bland annat antal insatser i olika LSS-kategorier, så är det ändå ganska enkelt att förutse vad kostnaden eller utbetalningen för nästa år kommer att landa på.
Enligt Mirna Basic, myndighetschef för vård och omsorg i Trosa, stiger den här typen av kostnader i Trosa, men inte tillräckligt snabbt för att hamna på plussidan när utjämningen räknas fram.
– Kostnaderna för LSS ökar i Trosa, men inte i förhållande till andra kommuners kostnadsökningar. Det innebär att Trosa kommun får fortsätta betala till utjämningssystemet, säger hon.
Enligt SCB fanns det i Trosa förra året bland annat nio personer med ledsagarservice och 21 personer med personlig assistans. Den kategori där Trosa sticker ut jämfört med övriga kommuner i Sörmland tycks vara vuxna i bostad med särskild service. 16 personer har beviljats den insatsen i Trosa, betydligt färre än i grannkommunerna.