Stillestånd i hyrestvisten gör framtiden oviss

Kraftigt höjda hyror – en halv miljon kronor extra förra året – blev resultatet efter att landstinget sålt sina lokaler till kommunen. Hyreskonflikten togs till hyresnämnden och om tvisten inte är löst innan året är slut riskerar den lokala vården att stå utan hem.

vårdcentral

vårdcentral

Foto:

Trosa2014-01-21 21:49

För att få klarhet i den utdragna hyrestvisten mellan landstinget och Trosa kommun backar vi bandet tre år.

Efter att landstinget sålde sina fastigheter i Trosa i slutet av 2009 till kommunen blev de i stället hyresgäst hos kommunen.

För drygt ett år sedan kom kallduschen att kommunen ville chockhöja hyrorna för lokalerna, som inhyser vårdcentralen, folktandvården, Vagnhärad distriktssköterskemottagning och ambulansstationen, med upp till 90 procent. Rimliga marknadshyror, ansåg Trosa.

Landstinget satte sig på tvären och menade att höjningen var gravt orimlig. Hyresavtalen löpte ut och ärendet togs till hyresnämnden.

Lösningen blev en medelväg med höjningar på mellan 15 och 20 procent, för en tvåårsperiod. Landstinget har nu mindre än ett år på sig att flytta ut eller foga sig till kommunens hyreskrav.

– Det var en ganska häftig ökning, fast ändå ett ganska skäligt marknadspris. Men om man tittar på lokalerna vi har så ska vi inte betala så mycket mer, säger folktandvårdens ekonomichef, Sven-Olof Andersson, och fortsätter:

– Vi har inte tittat efter andra lokaler. Men det är lite brådis att man kommer överens, säger han.

Folktandvården vill, precis som vårdcentralen och distriktssköterskemottagningen i Vagnhärad, fortsätta att jobba vidare i lokalerna.

– Vi vill finnas kvar på orten. Jag tror att man kommer att lösa det här, säger vårdcentralens verksamhetschef, Anne Genander.

Magnus Andersson, chef för landstingets fastighetsenhet Facility Management, FM, är förtegen om hur förhandlingsläget ser ut:

– Vi är mitt i diskussionen. Jag kan inte säga något om de krav vi eller Trosa har. Men det handlar om hyresnivåerna. Vi är inte nöjda med de nuvarande nivåerna, säger han.

Parternas syn på en rimlig marknadshyra skiljer sig kraftigt. Trosa kommun anser att 1 500 kronor per kvadratmeter är ett skäligt pris. Landstinget säger närmare 1 000 kronor.

Bara förra året betalade landstinget 3,24 miljoner kronor i hyra för de fem verksamheterna. Det är nästan 600 000 kronor mer än för 2012.

– Vi vill landa i en hyresnivå som vi anser är rimlig, säger Magnus Andersson.

Vad händer om ni inte når dit?

– Det får vi ta ställning till då, om vi inte når fram. Men nu arbetar vi för att nå fram till en lösning med Trosa kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om