Gymnasievalet för Trosa ungdomar innebär att välja stad

Efter ett pars års pandemiuppehåll genomförs nu framtidsveckan för elfte gången i Trosa kommuns högstadieskolor.

En nygammal nyhet på Trosas framtidsvecka är att inspiratörerna Caxton Njuki och Mohammed Mouaid är tillbaka som föreläsare.

En nygammal nyhet på Trosas framtidsvecka är att inspiratörerna Caxton Njuki och Mohammed Mouaid är tillbaka som föreläsare.

Foto: Isak Dahl

Trosa2022-10-03 18:15

I måndags gick startskottet för framtidsveckan som sedan länge hållits i Trosa för att underlätta för kommunens högstadieelever att göra bra och genomtänkta val till gymnasiet.

– Målet är att inspirera ungdomarna till att välja utbildningar som leder till arbete och att kunna ta till sig kunskap på ett mer okonventionellt sätt, säger kommunens näringslivschef Jonas Ivervall som under måndagen är på plats i Tomtaklintskolans aula, där veckan inleds med två bekanta ansikten.

undefined
"Jag ser engagemanget efteråt, det är inte alltid man kan få hundra elever att lyssna intensivt", säger Jonas Ivervall, kommunens näringslivschef om de återkommande gästföreläsarna.

Det var han som rekryterade inspiratörerna Caxton Njuki och Mohammed Mouaid som nu föreläser för sjätte gången.

– Vi är båda engagerade i Nyföretagarcentrum och det var så vi kom att prata om framtidsveckan, säger Caxton Njuki som kom till Sverige som flykting från Uganda vid fem års ålder och är hyllad idrottscoach med uppdrag i åtta styrelser.

– Det är en jättestor grej att välja gymnasium, för många ungdomar är det första gången de ska ta ett stort beslut i livet, innan dess har man inte behövt ta några stora beslut utan bara kunnat haka på, säger han.

Enligt Magdalena Broman Winberg, studie- och yrkesvägledare på Tomtaklintskolan, är det ganska svårt för ungdomar att välja gymnasium.

– I den här åldern har många ännu inte hunnit skaffat sig en ordentlig uppfattning om yrkeslivet och vet inte riktigt vad de vill göra, säger hon. 

undefined
"För Trosa kommuns ungdomar innebär gymnasievalet också att ställning till vilken stad man ska spendera de närmaste tre åren", säger Magdalena Broman Winberg.

För Trosa kommuns ungdomar innebär gymnasievalet också att man behöver ta ställning till i vilken stad man ska spendera de sena tonåren.

– Det är fyra mil till närmaste gymnasieskola, så det är långt oavsett om man väljer att gå i Nyköping, Södertälje eller Stockholm och det är också något man fundera över.

Under veckan får eleverna även göra Arbetsförmedlingens intressetest och lära sig hur man skriver CV och förbereder sig inför en anställningsintervju. Men som studievägledare är det inte Magdalena Broman Winbergs uppgift att matcha eleverna till rätt linje eller yrke.

– Det ska de komma på själva. Vi siktar in oss på att vidga deras perspektiv kring gymnasium och arbetsliv. Vi kommer bland annat att prata om varför det är så viktigt att ha sommarjobb, säger hon. 

undefined
Alicia från Tomtaklintskolan 9C har inte bestämt sig om gymnasievalet än: "Det blir antingen Nyköping, Södertälje eller Stockholm. Under veckan hoppas jag få mer information om vad det finns för olika inriktningar att välja på", säger hon.

Om valet i slutändan ändå är upp till varje enskild 15-åring, när känner du som studie- och yrkesvägledare att du gjort ett bra jobb och eleven ett bra val?

– Ett bra val görs när eleven har självinsikt. Man behöver fråga sig saker som: Klarar jag av att gå natur när jag inte är bäst på matte?

Under framtidsveckans första dag har Magdalena Broman Winberg ännu inte kommit i gång med terminens studievägledningssamtal. Men bland elever som gick 9:an förra året var trenden att de flesta elever valde bort yrkesinriktade program som i många fall förbereder för arbete i bristyrken. 

– Förra året hade exempelvis inte Tomtaklintskolan en enda elev som gick vidare till barn- och fritidsprogrammet. Det är tyvärr jättevanligt och en punkt vi arbetar särskilt med i år också. 

undefined
"Jag har tänkt på det lite sedan jag började nian och tänker gå ekonomisk linje, man jag är inte helt säker än", säger William Hemstad från Tomtaklintskolans 9C.

Enligt Mohammed Mouaid som också kom till Sverige som flykting och idag är utsedd till landets bästa fastighetsmäklare, är tanken att eleverna ska lämna föreläsningen med en ”boost”. 

– Jag berättar en personlig berättelse om min uppväxt som handlar om kontrasten mellan två olika världar och visar eleverna vilka förutsättningar som finns här i förhållande till min uppväxt. För i brist på förutsättningar och möjligheter växer en vilja som är starkare än stål, säger han. 

Framtidsveckan

Efter ett pandemiuppehåll får Trosa kommuns niondeklassare nu ägna en veckas tid åt att fundera på sitt framtida yrkesliv tillsammans med företagare, pedagoger och andra inspiratörer.

Framtidsveckan innehåller föreläsningar, yrkesföredrag, CV-skrivning, gymnasieinformation och självtester som allt ska underlätta för eleverna att göra bra val.

Nytt för i år är bland annat att veckan genomförs under höstterminen i årskurs 9, en god förberedelse i direkt anslutning till valet till gymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!