Trafikverket har skickat in en ansökan till länsstyrelsen och begärt att utöka de arkeologiska utredningarna till ett större område för att undersöka om det finns fornlämningar.
– Det handlar om att vi har kommit så långt i projekteringen att vi har markanspråk klart, vi vet hur mycket mark vi behöver. I det här har vi sett att det finns ytor som vi inte har utrett arkeologiskt tidigare, vilket gör att vi måste utreda dem vidare, säger Magnus Djerfsten, biträdande projektledare för arkeologi kopplad till Ostlänken på Trafikverket.
Enligt Magnus Djerfsten handlar det om ett antal hundratusen kvadratmeter som hittills inte har utretts.
– Det vi har sett är att det behövs väldigt stora arbetsytor när man bygger Ostlänken.
Det kan till exempel handla om stora arbetsvägar och arbetsplatser för att nå fram till Ostlänken. Trafikverkets förhoppning är att länsstyrelsen ska ha fattat ett beslut inom ett år.
– Det beror på hur snabba de är med sin handläggning och vilken arbetsbelastning de har, men vår förhoppning är i alla fall att det ska göras under året. Vi har hela tiden en dialog med länsstyrelsen för att det inte ska bli några överraskningar och den här frågan har diskuterats under lång tid.
De nya utredningarna kommer enligt Djerfsten försena tidsplanen. Själva arbetet som kommer utföras genom att undersöka marken beräknas ta mellan några veckor till ett par månader.
– Det beror helt på hur länsstyrelsen handlar upp det här, om de handlar upp det på ett företag eller om det blir fler företag. Sedan kanske man schaktar i ett par procent av den totala ytan.
Det finns i nuläget flera tänkbara fynd som kan komma att göras på den större ytan som man nu vill undersöka.
– Om man kommer ut i åkermarken strax norr om Vagnhärad så är det mycket lämningar från bronsåldern och järnåldern. Skogsområden, som ligger längre söderut är det mycket stenålderslämningar som är mellan 6 000- 10 000 år gamla. Det blir spännande när det drar igång. Trosaåns dalgång är heta fornlämningsområden.
I mitten av februari skickades också en ansökan in om att göra ingrepp i fornlämningar som påträffades vid en utredning 2016. Den innehåller lämningar av en grav, skärvstenshögar, kulturlager, härdar, sotfärgningar, bränd lera och metall.
– Vår förhoppning är att förundersökningen blir färdig under det här året, säger Magnus Djerfsten.